Faktaboks

Tinos
Tenos gresk: Τήνος Tinos
Uttale
tˈinos

Tinos er en øy, regionsenhet, kommune og by i Hellas. Øya er en av de største øyene i Kykladene i Egeerhavet, med et areal på 195 kvadratkilometer.Øya, som også utgjør en kommune og en regionsenhet i Det sørlige Egeerhavet region, har en befolkning på 8611 (2021). Øya er er bygd opp av granitter, kalkstein og skifer. På terrasser i åssidene dyrkes druer, fiken og grønnsaker. Turisme er en viktig næringsvirksomhet.

Blant grekere er øya mest kjent for Panagia Evangelistria-kirka som rommer et ikon av Jomfru Maria. Kirka er et av Hellas' mest besøkte pilgrimssteder, knyttet til feiringen av «Marias opptakelse i himmelen» (15. august). Øya er videre kjent for sine mange, kunstferdig utformede dueslag fra den venetianske perioden, og for sin marmor, som har skapt en tradisjon for dyktige stenhuggere. Billedhuggeren Giannoulis Chalepas, samt malerne Nikolaos Gyzis og Nikiforos Lytras er viktige kunstnere fra øya.

Tinos, som tilhørte det athenske sjøforbund, kom i 1207 under Venezia og var fra 1715 til 1830 osmansk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg