Lord High Chancellor, på norsk lordkansler, er et av Storbritannias høyeste embeter. Lordkansleren er storseglbevarer, rettsvesenets høyeste sjef og Overhusets president.

Faktaboks

Uttale
lå:d (hai) tʃˈa:nsələ
Også kjent som

Lord Chancellor

norsk lordkansler

Den første lordkansler ble oppnevnt i 1068. Fra 1706 har det vært regel at han ved sin utnevnelse blir opphøyd til peer, dersom han ikke alt er det. Lordkansleren er medlem av Privy Council og av kabinettet, og står i rang foran alle rikets verdslige embetsmenn, nærmest etter kongefamiliens medlemmer og erkebiskopen av Canterbury. Vedkommende besetter de fleste dommerembeter og de geistlige stillinger som kronen har kallsrett til.

Embetet som lordkansler ble i 2003 foreslått opphevet i forbindelse med de omfattende konstitusjonelle reformene under regjeringen til Tony Blair. Hensikten var å bringe Storbritannias styringssystem mer i overensstemmelse med maktfordelingsprinsippene. Stillingen ble i stedet omorganisert og er nå også åpen for medlemmer av Underhuset. Lordkansleren er fortsatt med i regjeringen, der statsråden blant annet er ansvarlig for det nye departementet for konstitusjonelle forhold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg