Thomas Middleton, engelsk dramatiker. Han var meget produktiv og allsidig, men det er ofte vanskelig å bestemme hva som er hans stykker eller hans andel i andres, og dessuten å tidfeste dem. Middleton begynte å skrive senest 1602, og hans tidlige komedier, f.eks. A Chaste Maid in Cheapside (ca. 1611), skildrer middelklassens London med kynisk realisme. Den ubetydelige tragedien The Witch gav et par sanger til Shakespeares Macbeth. Women Beware Women (ca. 1620) er bygd på seksuelt begjær og har en usedvanlig blodig utgang. Middleton var dristig og kontroversiell i både motiv-valg og språkbruk, og flere av skuespillene og diktene hans ble forbudt og til og med brent.

Sammen med William Rowley skrev Middleton ca. 1623 en av tidens ypperste tragedier, The Changeling, med mesterlig karakterskildring. A Game at Chess (1624) er et allegorisk, politisk stykke rettet mot Spania. Han laget også underholdning og maskespill til festlige anledninger i London, og ble 1620 byens offentlige kronikør.

Middletons verk har alltid stått i skyggen av Shakespeares, men de senere årene har det vært en økende interesse for ham. Thomas Middleton: The Collected Works, som for første gang samler alle hans skuespill, dikt og manuskripter, ble utgitt i 2007.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.