Faktaboks

Thomas Middleton
Uttale
mˈidltən
Født
1580
Død
1627
Thomas Middleton
Thomas Middleton
Av /Two New Playes 1657 𝒲.

Thomas Middleton var en engelsk dramatiker. Han var meget produktiv og allsidig, men det er ofte vanskelig å bestemme hva som er hans stykker eller hans andel i andres, og dessuten å tidfeste dem.

Middleton begynte å skrive senest i 1602, og hans tidlige komedier, for eksempel A Chaste Maid in Cheapside (ca. 1611), skildrer middelklassens London med kynisk realisme. Den ubetydelige tragedien The Witch gav et par sanger til William Shakespeares Macbeth. Women Beware Women (ca. 1620) er bygd på seksuelt begjær og har en usedvanlig blodig utgang. Middleton var dristig og kontroversiell i både motiv-valg og språkbruk, og flere av skuespillene og diktene hans ble forbudt og til og med brent.

Sammen med William Rowley skrev Middleton i ca. 1623 en av tidens ypperste tragedier, The Changeling, med mesterlig karakterskildring. A Game at Chess (1624) er et allegorisk, politisk stykke rettet mot Spania. Han laget også underholdning og maskespill til festlige anledninger i London, og ble i 1620 byens offentlige kronikør.

Middletons verk har alltid stått i skyggen av Shakespeares, men de senere årene har det vært en økende interesse for ham. Thomas Middleton: The Collected Works, som for første gang samler alle hans skuespill, dikt og manuskripter, ble utgitt i 2007.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg