Alexander Hamilton

Faktaboks

Alexander Hamilton
Uttale
hˈæmiltn
Født
11. januar 1757, Charlestown, De britiske Leewardøyene (nå Saint Kitts og Nevis)
Død
12. juli 1804, Greenwich Village, New York, USA
Født i 1755 eller 1757

Artikkelstart

Alexander Hamilton var en amerikansk politiker og finansmann og en ledende personlighet i USAs tidligste år.

Han var født i Vestindia og kom til USA 1773, der han deltok i frigjøringskrigen. Han ble talsmann for sterk nasjonal statsmakt både i den grunnlovgivende forsamling i 1787 og siden, men arbeidet lojalt for ratifisering av grunnloven, selv om den på dette punkt avvek fra hans oppfatning.

Hamilton ble USAs første finansminister og organiserte pengevesenet. Han gikk inn for opprettelsen av en nasjonalbank i 1791 og for proteksjonisme til fordel for amerikansk industri i strid med Adam Smiths lære. Hamilton ble regnet som leder for føderalistpartiet og stod i motsetning til de republikanske demokratene og Thomas Jefferson. Ved presidentvalget i 1800 støttet han likevel i en viss grad Jefferson fremfor Aaron Burr. Da han dessuten forhindret Burr fra å bli guvernør i staten New York 1804, resulterte dette i en duell med Burr, der Hamilton ble drept.

Hamilton representerer i et historisk perspektiv gjerne en mer sentralistisk politikk, i motsetning til den jeffersonske tradisjon som er mer desentralisert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg