Alexander Hamilton var en amerikansk politiker og finansmann og en ledende personlighet i USAs tidligste år.

Han var født i Vestindia og kom til USA 1773, der han deltok i frigjøringskrigen. Han ble talsmann for sterk nasjonal statsmakt både i den grunnlovgivende forsamling i 1787 og siden, men arbeidet lojalt for ratifisering av grunnloven, selv om den på dette punkt avvek fra hans oppfatning.

Hamilton ble USAs første finansminister og organiserte pengevesenet. Han gikk inn for opprettelsen av en nasjonalbank i 1791 og for proteksjonisme til fordel for amerikansk industri i strid med Adam Smiths lære. Hamilton ble regnet som leder for føderalistpartiet og stod i motsetning til de republikanske demokratene og Thomas Jefferson. Ved presidentvalget i 1800 støttet han likevel i en viss grad Jefferson fremfor Aaron Burr. Da han dessuten forhindret Burr fra å bli guvernør i staten New York 1804, resulterte dette i en duell med Burr, der Hamilton ble drept.

Hamilton representerer i et historisk perspektiv gjerne en mer sentralistisk politikk, i motsetning til den jeffersonske tradisjon som er mer desentralisert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.