Faktaboks

Thomas James Cobden-Sanderson
Uttale
kˈåbdən sˈændəsn
Født
2. desember 1840, Alnwick, Northumberland, England
Død
7. september 1922, London, England
Fotografi av Thomas James Cobden-Sanderson 1902

Thomas James Cobden-Sanderson var en britisk bokdesigner og bokbinder og en foregangsperson innen The Arts and Crafts Movement og privattrykkbevegelsen. Han arbeidet opprinnelig for William Morris, men opprettet i 1900 sammen med Emery Walker trykkeriet The Doves Press. Trykkeriet ble kjent for sine unike typografi; de designet selv en meget elegant antikvafont. Fonten var basert på en skrifttype fra 1400-tallet av boktrykkeren Nicolas Jenson.

The Doves Bible (1903–1905) er et av mesterverkene fra The Doves Press. Til trykkeriet hørte også et bokbinderi hvor bøkene gjerne ble bundet i helpergaments bind.

Fra 1909 drev Cobden-Sanderson trykkeriet alene til det ble nedlagt 1916. Han valgte da å kaste bokstavformene (typene) i Themsen, for å forsikre seg om at ingen andre skulle få bruke det unike designet.

Cobden-Sanderson skrev The Ideal Book (1900) og artikler om The Arts and Crafts Movement.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg