Talgje kirke
Talgje kirke
Talgje kirke
Av /Arfo forlag.

Talgje kirke ligger på øya Talgje, i Stavanger kommune. Kirken ble reist rundt 1140, og er hovedsakelig bygget i mur, gråstein og kleberstein. Kirken er utformet i en romansk–normannisk byggestil, har sitteplass til 126 personer og er viet til Jomfru Maria.

Kirken er bygget på et av de høyeste punktene på øya Talgje, og ruver lett synlig i terrenget. Den utgjorde fra starten av en del av bygningsmassen på en stor adelsgård på øya, som i en periode blant annet var eid av Gaute Erlingsson. Tidlige opptegninger tyder på at kirken opprinnelig hadde et tårn mot vest, men dette er gjennom tiden tatt bort under ombygginger. I 1870 ble det gjennomført en større oppussing av kirken, og da ble kirken gjort noe bredere, samt at den fikk påbygget våpenhus.

Kirken ble på nytt restaurert i 1935-1939, og da ble gamle graver under golvet i kirken fjernet. I tillegg ble de gamle benkene erstattet med jærstoler. En ny restaurering ble gjennomført i 1982, og da ble murpuss på kirkens utside fjernet, og den ble kalket på nytt.

Kirkens altertavle er malt i renessansestil av Gottfried Anderssøn Hendtzschel i 1635, og viser korsfestelsen. Prekestolen ble laget av Thomas Snekker i 1620. Alteret er utformet i stein, og stammer fra middelalderen.

Adelsgården Garå omfattet i en periode hele øya Talgje, og de opprinnelige eierne var fra en mektig slekt som blant annet var inngiftet i kongehuset. Eierne hadde også flere eiendommer andre steder i Sør-Norge. Ved kirken fant man i 1870 ruiner som tyder på at det opprinnelig sto et hospital/sykehus på gården, og at kirken antas også å ha tilknytning til dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg