TRIGA-reaktor

Artikkelstart

TRIGA-reaktor (Training, Research, Isotopes, General Atomics reactor), kjernereaktor utviklet og produsert av General Atomics. Reaktoren er konstruert som en forskningsreaktor og ikke utformet med tanke på produksjon av elektrisk energi.

General Atomics har også utviklet det spesielle kjernebrenselet som brukes i denne reaktoren. Brenselet, som er en legering av lavt anriket uran og zirkonium, kalt uranzirkoniumhydrid (UZrH), har en rekke fordeler som bidrar til økt sikkerhet ved drift av reaktoren. Legeringen er kjemisk stabil også ved høye temperaturer, noe som er viktig for å holde de radioaktive fisjonsproduktene på plass. Det spesielle ved brenselet er at den har en svært høy reaktivitetskoeffisient. Da oppnås en passiv sikkerhet som innebærer at reaktiviteten i kjernen avtar hurtig når temperaturen stiger. Denne type passive sikkerhet bidrar til at en kjernefysisk nedsmelting nærmest blir umulig. TRIGA kan derfor operere i et åpent basseng (såkalt pool-type reaktor) og installeres uten at det er nødvendig å bygge en egen reaktorinneslutning.

Den første prototypen av denne reaktoren ble godkjent for drift i 1958, og var opprinnelig begrenset til 10 kW v, men ble senere oppgradert til 250 kWv. Den innebygde sikkerheten tillot raske «pulser» på over 1000 MW, som kunne vare i noen få tusendels sekund før den innebygde sikkerhetsmekanismen tvang ytelsen ned igjen. Denne originale TRIGA-rektoren var i drift inntil 1997 da den ble endelig stengt ned og tatt ut av drift.

I dag er det bygd en rekke TRIGA-reaktorer med ulike konfigurasjoner og ytelser varierende fra 20 kW til 16 MW. Reaktorer av denne type er installert i over 20 land, og reaktorens innebygde sikkerhet gjør den vel egnet for bruk på universiteter, laboratorier og legevitenskapelig institusjoner, til blant annet forskningsformål, produksjon av radioisotoper, utdannelse og opplæring.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg