Tsjekkias statsminister fra 2010 til 17. juni 2013 da han gikk av som følge av en korrupsjonsskandale. Nečas trakk seg samtidig som formann for det konservative Demokratisk Medborgerparti (Občanská demokratická strana – ODS), som han ble medlem av i 1991. Medlem av nasjonalforsamlingen siden 1992. Fullførte universitetsutdannelse i fysikk ved universitetet i Brno i 1988.

Nečas-regjeringen var opprinnelig en koalisjon av ODS, det pro-europeiske høyrepartiet TOP 09 og det populistiske Věci Veřejné (Offentlige Anliggender). I 2012 ble VV splittet og utbryterne dannet partiet LIDEM (For Folket). LIDEM fortsatte i regjering, men rest-VV lovte «konstruktiv opposisjon».

Det tsjekkiske politiets enhet for bekjempelse av organisert kriminalitet og statsadvokaten gjennomførte i juni 2013 en storstilt razzia der topper innen politikk og næringsliv ble avslørt. Blant de arresterte var Jana Nagyová, sjef for statsministerens kontor. Tidligere og nåværende leder for den militære etterretningen ble også arrestert. Nagyová skal ha fått etterretningen til å følge flere personer, blant dem Nečas’ kone, av helt private grunner. Slik overvåkning krever godkjennelse fra forsvarsministeren, noe som ikke forelå.

Razziaen omfattet også en rekke kjente lobbyister, blant andre lobbyister involvert i salg av kjøretøyer til den tsjekkiske kontingenten i Afghanistan. Det kom også fram at medlemmer av nasjonalforsamlingen fra Nečas’ eget parti ODS hadde fått attraktive styreverv i statsbedrifter etter å ha bøyd av og fulgt partilinjen i en kontroversiell omlegging av skattereglene. Razziaen er den største i sitt slag i Tsjekkia, og rammer særlig ODS, som har vært innblandet i mange skandaler de siste årene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.