Faktaboks

Petr Nečas
Uttale

n'etsjas

Født
19. november 1964, Uherské Hradiště, Tsjekkoslovakia (nå i Tsjekkia)
Petr Nečas (2010). Utsnitt av originalfoto
Petr Nečas var Tsjekkias statsminister fra 2010 til 2013 som leder av en koalisjonsregjering.
Av .
Lisens: Falt i det fri

Petr Nečas er en tsjekkisk politiker. Nečas var statsminister i Tsjekkia fra 2010 til 17. juni 2013, da han gikk av som følge av en korrupsjonsskandale. Nečas trakk seg samtidig som formann for det konservative Demokratisk Borgerparti (Občanská demokratická strana – ODS), som han ble medlem av i 1991.

Tidlig karriere

Nečas fullførte en universitetsutdannelse i fysikk ved universitetet i Brno i 1988. Han var medlem av nasjonalforsamlingen fra 1992 til 2013.

Statsminister

Nečas-regjeringen var opprinnelig en koalisjon av ODS, det pro-europeiske høyrepartiet TOP 09 og det populistiske Věci Veřejné (Offentlige Anliggender). I 2012 ble VV splittet og utbryterne dannet partiet LIDEM (For Folket). LIDEM fortsatte i regjering, men rest-VV lovte «konstruktiv opposisjon».

Nagyová-affæren

Det tsjekkiske politiets enhet for bekjempelse av organisert kriminalitet og statsadvokaten gjennomførte i juni 2013 en storstilt razzia der topper innen politikk og næringsliv ble avslørt. Blant de arresterte var Jana Nagyová, sjef for statsministerens kontor. Tidligere og nåværende leder for den militære etterretningen ble også arrestert. Nagyová skal ha fått etterretningen til å følge flere personer, blant dem Nečas’ kone, av helt private grunner. Slik overvåkning krever godkjennelse fra forsvarsministeren, noe som ikke forelå.

Razziaen omfattet også en rekke kjente lobbyister, blant andre lobbyister involvert i salg av kjøretøyer til den tsjekkiske kontingenten i Afghanistan. Det kom også fram at medlemmer av nasjonalforsamlingen fra Nečas’ eget parti ODS hadde fått attraktive styreverv i statsbedrifter etter å ha bøyd av og fulgt partilinjen i en kontroversiell omlegging av skattereglene. Razziaen var den største i sitt slag i Tsjekkia, og rammet særlig ODS, som hadde vært innblandet i mange skandaler de siste årene.

Etter skandalen skilte Nečas seg, giftet seg med Jana Nagyová og tok jobb i det private næringslivet. I februar 2023 ble han idømt et års betinget fengsel for sin rolle i affæren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg