Faktaboks

Svetlana Gannusjkina

Svetlana Gannushkina

Uttale

svjetl'ana g'anusjkina

Født
6. mars 1942, Moskva
Svetlana Gannusjkina, 2009
Svetlana Gannusjkina, 2009
Av /Flickr 𝒲.
Lisens: CC BY 2.0

Svetlana Gannusjkina er en russisk forkjemper for flyktningers og fordrevnes menneskerettigheter. Hun er aktiv i flere organisasjoner som retter konkret kritikk mot myndighetenes politikk i flyktningsaken, men sitter samtidig i råd tett på president Putin. Hun har en bakgrunn som dosent i matematikk ved Det statlige humaniorauniversitetet i Moskva.

Gannusjkina startet arbeidet med flyktningers og fordrevnes rettigheter på slutten av 1980-tallet under perestrojka-perioden da nasjonalisme og separatisme førte til interne flyktningkriser i Sovjetunionen. I 1990 var hun en av grunnleggerne av organisasjonen «Medborgermedvirkning» (Grazjdanskoe sodejstvie) til støte for flyktningenes rettigheter. Året etter var hun med på å opprette menneskerettighetsorganisasjonen «Memorial» og i 1996 som del av Memorial startet hun Nettverket «Migrasjon og Rett», som samarbeider med FN’s Høykommissær for flyktninger.

«Medborgermedvirkning» arbeider direkte med juridisk og materiell støtte til flyktninger i Russland. Siden 2004 har organisasjonen samarbeidet med den franske organisasjonen Secours Catholique i Tsjetsjenia og Ingusjetia med økonomisk støtte fra EU-kommisjonen.

Gannusjkina er medlem av ekspertkomiteen som bistår Russlands Ombud for menneskerettigheter. Siden 2012 han hun også vært medlem av presidentens Råd for utvikling av sivilsamfunn og menneskerettigheter, men har samtidig markert seg som en klar Putinkritiker. Ved valget til Statsdumaen i 2016 stilte hun opp som kandidat for det sosial-liberale partiet Jabloko.

Gannusjkina har mottatt en rekke internasjonale æresbevisninger, blant annet Den franske Æreslegionen og FN’s Nansenpris. Hun er flere ganger nominert til Nobels fredspris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg