Logo
Logo
Av .

Memorial er en av Russlands eldste og mest profilerte menneskerettsorganisasjoner. Memorial ble grunnlagt som uformell organisasjon og initiativgruppe i 1987. Det ble raskt opprettet regionale avdelinger i Russland og avdelinger i andre sovjetrepublikker. Som landsomfattende organisasjon ble Memorial formelt registrert i 1989.

Organisasjonen ble tildelt Nobels fredspris for 2022.

Formål

Andrej Sakharov, 1. mars 1989. Første formann for Memorial.

.
Lisens: CC BY SA 3.0

Organisasjonens vedtekter slår fast at den skal bidra til å styrke sivilsamfunnet og bevisstheten i befolkningen om betydningen av en rettsstat, demokrati og individets rettigheter. Videre skal den hedre minnet om ofrene for undertrykkelse i Sovjetunionen og bidra til at sannheten om overgrepene i denne perioden blir belyst.

Bakgrunn

Memorial hadde Andrej Sakharov som første formann. Den nye åpenheten (glasnost) under Mikhail Gorbatsjov ble benyttet til å få fram fakta om undertrykkelsen i Sovjetunionen. Organisasjonen besitter omfattende arkiv som dokumenterer historiske overgrep, deriblant et arkiv om styret til Josef Stalin.

Memorial har også påpekt menneskerettighetsbrudd i samtiden, blant annet i forbindelse med Tsjetsjeniakrigene og konfliktene med nabolandene Georgia og Ukraina. De har også gitt sin støtte til Aleksej Navalnyj. Et medlem av Groznyj-avdelingen av Memorial, Natalja Estemirova, ble funnet drept i juni 2009. Drapet er ennå ikke blitt oppklart, men Memorial setter det i forbindelse med at hun dokumenterte overgrep under Tsjetsjenia-krigen.

Memorial er registrert som to ikke-statlige organisasjoner, som er den russiske betegnelsen for sivilsamfunnsorganisasjoner. Den ene er Det internasjonale Memorial, som arbeider med minnet om undertrykkelsen i sovjetperioden. Den andre er Menneskerettighetssenteret Memorial, som arbeider med samtidsproblemer knyttet til menneskerettigheter.

Motstand fra russiske myndigheter

Memorial
Demonstrasjon for Memorial utenfor den russiske ambassaden i Warszawa i november 2021. På plakatene står det beskjeder på både russisk, ukrainsk og polsk, blant annet «vi er med dere», «frigjør Dmitriev» og «likvidasjon og lovbrudd lar seg ikke skjule».
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Memorial er siden 2016 kategorisert som «utenlandsk agent» i henhold til den russiske «NGO-loven». Der må alle ikke-kommersielle organisasjoner som mottar penger fra utlandet til å drive politiske relatert virksomhet registrere seg som agent. Dette medfører at de må rapportere svært utførlig om alle sider ved virksomheten sin til myndighetene, og de må oppgi i alle sine utadrettede publikasjoner at de er «utenlandsk agent». Vedtaket om å klassifisere Memorial som «utenlandsk agent» ble begrunnet med at organisasjonen mottok pengestøtte fra utlandet, kritiserte enkelte russiske lover og hadde omtalt Russlands rolle i Ukraina-konflikten som «aggresjon».

I desember 2016 ble lederen for Memorial i Karelia, Jurij Dmitriev, arrestert for å ha vært i besittelse av barnepornografi og idømt en lang fengselsstraff. Dmitriev har fått støtte av ulike menneskerettighetsgrupper som hevder at arrestasjonen var politisk motivert.

Russiske myndigheter har sett med uvilje på Memorials virksomhet. I desember 2021 la Høyesterett ned forbud mot Det internasjonale Memorial etter et søksmål fra Riksadvokaten. Like etter dømte byretten i Moskva Menneskerettighetssenteret Memorial å stenge. Begrunnelsene for disse dommene er at regionalavdelinger av Memorial ikke har opplyst tilstrekkelig at de er «utenlandske agenter», og at de har forsvart rettighetene til personer og organisasjoner myndighetene anser som terroristiske og nazistiske. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har bedt Russland oppheve disse dommene.

Utmerkelser

Memorial ble tildelt Nansenprisen i 2009. I 2022 ble Memorial, sammen med den ukrainske tenketanken Senteret for sivile rettigheter og den belarusiske menneskerettsaktivisten Ales Bjaljatski, tildelt Nobels fredspris.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg