Svenner fyr

Svenner fyr i Larvik komnmune.
Tåkekanonen på Svenner.
Av .

Svenner fyr.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Svenner fyr er en fyrstasjon på øygruppa Svenner i Larvik kommune, Vestfold og Telemark fylke. Fyret ble opprettet som kystfyr i 1874, automatisert i 1987 og avbemannet i 2003.

  • Tårnets høyde: 18,7 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 40,3 meter
  • Lysvidde: 11,7 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc WR 10s

Begge fyrtårnene på Svenner fyrstasjon har stått andre steder tidligere, og fra 1900 til 1931 brukte fyret en kanon som tåkesignal.

Navnet

Svenner fyrstasjon har navnet etter øygruppen den står på. Navnet kommer av det norrøne sveinn som betyr 'gutter' og sannsynligvis er et sammenligningsnavn.

Historikk

Det første fyrtårnet på Svenner var ett av de gamle steintårnene som sto på Lista fyr. Lyktehuset kom også derfra og fikk en 3. ordens linse. Bolighuset ble oppført av huggen stein som kom fra Akershus arbeidsanstalt, og ble bygget som et familiefyr. Det viste seg at steinhuset var både kaldt og fuktig og i 1900 ble det ført opp ett nytt bolighus i trematerialer. Samtidig ble steintårnet revet og erstattet av et støpejernstårn med 1. ordens linse som kom fra Store Færder fyr. Det ble også montert en kanon som tåkevarsling. Ble sikten dårlig skjøt fyrbetjeningen et skudd hvert tiende minutt med en kilo svartkrutt i ladningen.

I 1931 ble kanonen erstattet med diafon tåkesignal.

Svenner fyr fikk elektrisitet fra aggregat i 1963, og et eget maskinhus ved siden av tårnet. Samtidig ble fyret endret til tørnstasjon. I 1997 ble fyret fredet. Nå er Svenner et besøksfyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.
  • Kirkedam, Ulrik S. (1994). Torungens historie. Hisøy historielag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg