Faktaboks

Sven Erik Renaa
Uttale

Renå

Født
12. august 1971, Trondheim
Cordon Rouge
Sven Erik Renaa tildelt Nordic Chefs Associations Cordon Rouge i 2023
Sven Erik Renaa

Sven Erik Renaa er en norsk kokk som er mest kjent for restauranten RE-NAA i Stavanger, som har tre stjerner i Michelinguiden.

Renaa driver et stort restaurant- og cateringselskap i Stavanger sammen med kona Torill Renaa.

Renaa er opprinnelig fra Steinkjer og gikk Trondheim kokk- og stuertskole. Etter ansettelse på Annen Etage under Yngvar Nilsen dro han til New York City og Park Avenue Café. Senere var han kjøkkensjef ved Brasserie Hansken i Oslo før han samarbeidet med Terje Ness under oppstarten av Oro.

Renaa var ansatt ved Gastronomisk Institutt i 2001–2008. I 2009 åpnet han Renaa Restauranter i huset der Jans Mat- og Vinhus og Craigs kjøkken hadde holdt til.

Restauranten RE-NAA ble åpnet i 2014. I 2016 ble dette den første norske restauranten utenfor Oslo som oppnådde stjerne i Michelinguiden. I 2020 fikk restauranten to stjerner, og i 2024 ble restauranten tildelt tre stjerner, også dette som første norske restaurant utenfor Oslo.

Sven Erik Renaa har deltatt i konkurranser fra han var helt ung, og han vant prisen for beste fiskerett i Bocuse d’Or i 2007 samtidig med en fjerdeplass i konkurransen. Som manager for Det norske kokkelandslaget profesjonaliserte han laget og skapte lagånd og samarbeid mellom landets ypperste og unge kokker. Laget vant blant annet gull i det kulinariske OL, IKA Culinary Olympics.

Han er dommer i internasjonale konkurranser og Norges første medlem i Worldchefs Culinary Competition Committee.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg