Portalen inn til Svandalsflona kraftverk ligger direkte ved E 134 vest for Haukelitunnelen.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Svandalsflona kraftverk er et vannkraftverk i Ullensvang kommune (Odda), Vestland fylke. Kraftverket ligger i Røldal-Suldal-vassdraget.

Kraftverket utnytter en fallhøyde på rundt 200 meter mellom reguleringsmagasinet nedre Middyrvatnet og Votna. Middyrvatna er egentlig to vann: et øvre med reguleringsgrenser 1230 og 1190 meter over havet, og et nedre med reguleringsgrenser på 1222 og 1190 meter over havet. Inntaket er i det nedre Middyrvatnet.

Kraftstasjonen ligger i fjell, med portalbygget direkte ved E134, omtrent to kilometer vest for Haukelitunnelen. Det er installert ett francisaggregat og en generator som yter 20 MW. Midlere årsproduksjon er 37 GWh.

Svandalsflona er en del av Røldal-Sulldal-utbyggingen til Hydro Energi. Kraftverket ble satt i drift i 1976. Det eies i dag av Lyse Kraft DA (95,2 prosent) og resten av Statkraft. Driftsoperatør er Hydro Energi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg