Bevilgningsreglementet er en norsk forskrift som inneholder grunnleggende regler for statsbudsjettet og statsregnskapet medregnet folketrygden. Bevilgningsreglementet avløste det eldre bevilgningsreglementet av 19. november 1959. Endringene som kom med det nye reglementet var først og fremst språklige og redaksjonelle, i tillegg til formalisering av praksis.

Faktaboks

Fullt navn
bevilgningsreglementet
Kortnavn
bevilgningsreglementet
Også kjent som

Stortingets bevilgningsreglement

Vedtatt
26. mai 2005
Trådt i kraft
1. januar 2006
Lovdata-ID
STV/forskrift/2005-05-26-876

Forskriftens innhold

Bevilgningsreglementet har sitt grunnlag i Grunnloven § 75 bokstav d, som sier: «Det tilkommer Stortinget ... å bevilge de pengesummer som er nødvendige for å dekke statens utgifter». Reglementet har bestemmelser særlig om inndelingen av statsbudsjettet og om bevilgningsvedtak samt om statsregnskapet. Blant annet heter det i § 5 at bevilgningsvedtakene skal knyttes til hver enkelt utgifts- og inntektspost, og at utgiftsbevilgninger som hovedregel ikke kan overskrides eller brukes til andre formål enn forutsatt av Stortinget.

Selv om Grunnloven ikke sier noe om at bevilgninger er begrenset i tid, framgår det av bevilgningsreglementets § 3 at statsbudsjettet vedtas for kalenderåret. Hvor mye penger som står til disposisjon, avhenger av hvor store inntekter man antar vil komme inn i statskassen i løpet av et år.

Stortinget kan bevilge penger også ellers i året og ikke bare i forbindelse med statsbudsjettet. I dag blir de fleste forslag om tilleggsbevilgninger i praksis lagt fram samlet i en egen proposisjon om revidert statsbudsjett, som behandles i siste del av vårsesjonen (bevilgningsreglementet § 11, Stortingets forretningsorden § 43).

Bevilgningsvedtak gir fullmakt til å bruke midler. Hva de kan brukes til, må på vanlig måte klarlegges ved tolkning av vedtaket. Proposisjonen må da redegjøre for innholdet av og begrunnelsen for bevilgningsforslaget (bevilgningsreglementet § 9).

Om statsregnskapet heter det i § 13 at det skal inneholde et bevilgningsregnskap og et kapitalregnskap. Bevilgningsregnskapet skal vise bokførte inntekter og utgifter, mens kapitalregnskapet gir en oversikt over statens og trygdenes eiendeler og gjeld og viser sammenhengen med bevilgningsregnskapet.

Historikk

Det første bevilgningsreglementet ble vedtatt av Stortinget 11. mai 1928. Det ble endret flere ganger inntil Stortinget vedtok nytt reglement 19. november 1959. Også dette ble endret en rekke ganger, blant annet ved at budsjetterminen siden 1961 har fulgt kalenderåret, og ved at reglementet i 1974 ble gjort gjeldende også for trygdebudsjettet og trygderegnskapet. Stortinget vedtok nok en gang nytt bevilgningsreglement 26. mai 2005, som fortsatt gjelder. Endringene i reglementet av 2005 var først og fremst språklige og redaksjonelle, samt formalisering av praksis.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Eivind Smith, Konstitusjonelt demokrati, 2004

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg