Storfosen gods, storgård i Ørland kommune, Trøndelag, på øya Storfosna nord for innløpet til Trondheimsfjorden. Gården har et totalareal på 4440 daa, hvorav 1350 daa dyrket mark.

En av Magnus Erlingssons høvdinger, Ivar Horte, som falt i slaget på Kalvskinnet 1179, eide visstnok Storfosen. Kong Sverre overlot den sannsynligvis til Kol Isaksson (død 1181). På Håkon Håkonssons tid var Storfosen kongsgård, og kongen lot reise en kirke der.

Gården var senere residens for lensherrene over Fosen len, blant dem rikshovmester Nils Henrikssøn Gyldenløve og hans enke Ingerd Ottesdatter, som bodde på Storfosen en tid. Storfosen med forleninger ble overtatt av svigersønnen Nils Lykke. Gården var krongods til den 1574 ble makeskiftet bort til den danske adelsmann Hans Ovesen Rød, og tilhørte deretter bl.a. slektene Bjelke (1617–86) og Nannestad (1760–1827).

Senere har Storfosen hatt en rekke eiere, bl.a. NS-politikeren, kaptein Frederik Prytz (1933–44). 1968 ble den kjøpt av Erland Skattem, hans sønn Dag Skattem drev til 2011, gården nå overtatt av eiendomsinvestor Øyvind Christensen gjennom et aksjeselskap.

Gårdens tidligere hovedbygning, som bestod av en svært gammel hovedfløy og to sidefløyer fra ca. 1775, ble ødelagt av brann 1981 og erstattet av en stor, moderne bygning. På gården finnes det også ruiner av kirke fra 1200-tallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.