Storfosen gods

Artikkelstart

Storfosen gods er en storgård i Ørland kommune i Trøndelag, på øya Storfosna nord for innløpet til Trondheimsfjorden. Gården har et totalareal på 4440 daa, hvorav 1350 daa er dyrket mark.

Historie

En av Magnus Erlingssons høvdinger, Ivar Horte, som falt i slaget på Kalvskinnet i 1179, eide visstnok Storfosen. Kong Sverre overlot den sannsynligvis til Kol Isaksson (død 1181). På Håkon Håkonssons tid var Storfosen kongsgård, og kongen lot reise en kirke der.

Gården var senere residens for lensherrene over Fosen len, blant dem rikshovmester Nils Henrikssøn Gyldenløve og hans enke Ingerd Ottesdatter, som bodde på Storfosen en tid. Storfosen med forleninger ble overtatt av svigersønnen Nils Lykke. Gården var krongods til den i 1574 ble makeskiftet bort til den danske adelsmannen Hans Ovesen Rød, og tilhørte deretter blant annet slektene Bjelke (1617–86) og Nannestad (1760–1827).

Senere har Storfosen hatt en rekke eiere, blant andre NS-politikeren kaptein Frederik Prytz (1933–44). I 1968 ble den kjøpt av Erland Skattem. Hans sønn Dag Skattem drev til 2011. Gården er nå overtatt av eiendomsinvestor Øyvind Christensen gjennom et aksjeselskap.

Bygningen

Gårdens tidligere hovedbygning, som bestod av en svært gammel hovedfløy og to sidefløyer fra cirka 1775, ble ødelagt av brann i 1981 og erstattet av en stor, moderne bygning. På gården finnes det også ruiner av en kirke fra 1200-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg