Bjugn - tidligere kommune

Faktaboks

Landareal
356 km²
Innbyggertall
4 904 (2019)
Administrasjonssenter
Bjugn (fhv Botngård)
Fylke
Trøndelag
Innbyggernavn
bjugning
Målform
bokmål
Kommunenummer
5017 (fram til 2020)
Høyeste fjell
Seksortklumpen (493 moh.)

Kommunevåpen

Bjugn. Det gamle handelsstedet Vallersund. Stedet er fredet, og brukes av et bo- og arbeidskollektiv som driver økologisk jordbruk, bakeri og butikk. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bjugn er en kommune i Trøndelag. Den utgjør sammen med Ørland den sørvestlige del av Fosenhalvøya.

Fra 2020 blir Bjugn og Ørland kommuner slås sammen til Ørland kommune med administrasjonssenter i tettstedet Bjugn. Dette er en del av regjeringen Solbergs kommunereform.

Natur

I sørøst ligger Stjørnfjorden med den nordlige utløperen Nordfjorden, og i vest vender Bjugn ut mot Frohavet, hvor øygruppen Tarva ligger cirka ti kilometer fra land. Bjugnfjorden og Valsfjorden skjærer seg inn i landet fra vest.

Kysten er i nord (Jøssund) oppstykket av viker og sund, halvøyer og en mengde øyer, holmer og skjær. Nes i sørvest har en velutviklet strandflate. Fra den reiser gneisfjellene seg raskt opp i mer enn 300 meter over havet. I sørøst mot Stjørnfjorden er terrengformen mykere i en sone av fyllitt og kalkstein.

Innlandet har jord og skog, myr og en mengde vann i senkningene, ellers mest nakne koller som når opp i 493 meter over havet (Seksortklumpen i Nyvassdalsheian). Kopparen (483 meter over havet) er ikke det høyeste punktet, men likevel mer fremtredende, ettersom fjellet er frittstående.

Bosetning

Tall fra SSB. Innbyggertallet for Nord-Stjørna er lagt inn med samme antall for alle årene 1951–1963. .

Det meste av bosetningen ligger spredt i et belte langs kysten, med et tyngdepunkt i tettstedet og administrasjonssenteret Bjugn ved Bjugnfjorden. I nord ligger tettstedet Lysøysund.

I perioden 2010–2018 var veksten i folketallet 6,9 prosent, mot 8,7 prosent vekst i Trøndelag som helhet.

Folketallet har svingt siden 1951. Oppsvingen fra 1975 (4645 innbyggere) til 1985 (4979 innbyggere) forklares gjerne med at det ble lagt ut boligfelt for ansatte ved Ørland hovedflystasjon, mens nedgangen på 1990-tallet knyttes til uro etter Bjugn-saken.

Næringsliv

Jordbruk er en viktig næring og drives på marine avsetninger under 50 meter over havet, både med husdyrhold og korndyrking. Fisket er sterkt redusert, men oppdrett av fisk og skjell er blitt en betydelig næring. Ved Lysøysund og ved Bjugnfjorden er det fõrfabrikker. Ellers er det noe næringsmiddel- og trevareindustri, samt offshore-rettet industri, blant annet to mekaniske verksteder i Lysøysundet. Kommunen har atskillig turisme. Bjugn og Ørland utgjør ett samlet arbeidsmarked, med utstrakt pendling over kommunegrensa.

Teksdalsvassdraget med Store Gjøljavatnet og Teksdalsvatnet er bygd ut av Fosen kraftlag i ett verk (2,5 MW). Ved Vallersund gård bygde man 1987 en vindkraftstasjon med ytelse 75 kW, en av de første i sitt slag her i landet. Valsneset vindpark åpnet med fem vindturbiner i 2006 og har 11,5 MW i samlet effekt og 32 GWh i årsproduksjon.

Samferdsel

Fylkesveg 710 går fra tettstedet Bjugn sørvestover til Brekstad (med fergeforbindelse til sørvestsiden av Trondheimsfjorden og hurtigbåtforbindelse til Kristiansund og Trondheim) og østover til fylkesveg 715 ved Krinsvatn; derfra går 715 nordover til Åfjord/Namsos og sørøstover til Trondheim.

Fra Bjugn går også fylkesveg 721 gjennom de ytre deler av kommunen. Det er fergerute fra Nes på fastlandet ut til Tarva.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

I tettstedet Bjugn ligger Fosen videregående skole og idrettshallen Fosenhallen.

Bjugn hører til Trøndelag politidistrikt, Fosen tingrett og Frostating lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Fosen regionråd sammen med Indre Fosen, Osen, Ørland og Åfjord.

Bjugn kommune tilsvarer soknet Bjugn i Fosen prosti (Nidaros bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Bjugn til Fosen fogderi i Søndre Trondhjems amt.

Delområder og grunnkretser i Bjugn

For statistiske formål er Bjugn kommune (per 2016) inndelt i to delområder med til sammen 26 grunnkretser:

  • Bjugn/Stjørna: Koteng/Brandvik, Lien/Ekset, Botn/Helland, Botngård vest, Botngård øst, Stuanes, Ervik, Seter/Skavdal, Eide, Gjølga, Ny Jord
  • Nes/Jøssund: Nes/Tøndel, Steinvik/Hellem, Tarva, Melum/Val, Aune/Oksvoll/Tørum, Vallersund, Jøssund, Asserøy, Teksdal/Olden, Rømmen, Lysøysund/Tiltrem, Lysøya, Adsen, Melstein, Tristein/Været

Historie og kultur

På nord- og vestsiden av Gjøljavatnet finnes dyremalerier fra steinalderen.

Bjugn kirke er gjenreist i samme stil som korskirken fra 1637, som brant i 1952. Det er også kirker i Jøssund, Nes, Tarva og i Høybakken ved Stjørnfjorden.

På nordsiden av Bjugnfjorden ligger Mølnargården bygdetun med utstillinger og friluftsteater. Det arrangeres kystkulturdager årlig i Lysøysundet. På Valseidet ligger Runeberget med runeinskripsjon. Handelsstedet Vallersund er en severdighet med sine gamle hus.

Gamle Bjugn herred ble opprettet 1853 ved atskillelse fra Ørlandet og 1899 delt i tre: Bjugn, Nes og Skjørn (Stjørna). Den nåværende kommunen ble opprettet i 1964 ved sammenslåing av de tidligere kommunene Bjugn, Nes, Jøssund og den nordvestlige del av Stjørna.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet (godkjent i 1989) har et gull ror mot en blå bakgrunn, og henspiller på betydningen av fiske og skipsfart for kommunen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Borgfjord, Hans, red.: Det var en gang, b. 1: Gamle foto fra Bjugn, 1999
  • Hansen, Hans K.: Åfjord og Jøssund gårdshistorie, 1956, 2 b.
  • Dahl, Rolf mfl: Nord-Trøndelag og Fosen : geologi og landskap. 1997

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg