Faktaboks

Stiftelsen Organdonasjon
Organisasjonstype
Stiftelse
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
06.03.1997
Daglig leder
Hege Margrethe Kuhle
Styreleder
Nina Roland
Donorkort (TM)
Stiftelsen Organdonasjon har laget et kort man kan ha med seg i lommeboka hvor det står at man ønsker å være donor.
Av .
Baksiden av Donorkortet(TM)
Av .

Stiftelsen Organdonasjon er en norsk stiftelse som arbeider for å bedre tilgangen på organer for transplantasjoner. Ventelisten for å få nytt organ ble doblet på de ti årene fra 2011 til 2021. Det skyldes blant annet at tilgangen på donorer har vært synkende. Nedgangen var spesielt merkbar under koronapandemien.

Mellom 400 og 500 nordmenn venter til enhver tid på å få nytt organ. Årlig blir det utført noe over 100 organtransplantasjoner. Organdonasjon blir bare utført når en person dør på sykehus som følge av hjerneskade. En donor gir i gjennomsnitt fire livreddende organer. De mest aktuelle er nyrer, lunger, lever, hjerte og bukspyttkjertel. Nyre utgjør rundt 80 prosent av alle transplantasjoner.

Stiftelsen driver opplysningsarbeid om organdonasjon og har blant annet utviklet skolemateriell til bruk i undervisning på videregående skoler og høgskoler. Stiftelsen Organdonasjon ble opprettet i 1997.

Bak stiftelsen står

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Stiftelsen Organdonasjon
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.991 Aktiviteter i andre interesseorganisasjoner ikke nevnt annet sted

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg