Faktaboks

Stian Heimlund Skjæveland
Sheim
Født
19. november 1973, Stavanger

Stian Heimlund Skjæveland er en norsk figurativ kunstner, bosatt og arbeidende i Jørpeland.

.
Lisens: fri
Solspeilet
I september 2016 ferdigstilte Stian Heimlund Skjæveland Solspeilet, også kalt The Norwegian-Stonehenge, etter tre års arbeid. Solspeilet er plassert på Klungholmen i skjærgården utenfor Jørpeland i Strand kommune. Verket ligner en egyptisk pyramide og er 8 meter høyt og rager 14 moh. Solspeilet er dekorert med historiske symboler, runer og ornamenter fra blant annet Osebergskipet. Solspeilet er omkranset av 12 bautasteiner som har en diameter på 8 meter. Solspeilet er finansiert av det private næringsliv, Rogaland Fylkeskommune, Strand kommune og Ryfylkefondet.
Solspeilet
Av .

Stian Heimlund Skjæveland er en norsk kunstner og skulptør. Han har arbeidet som billedskaper siden 1995 og driver eget galleri, Galleri Skjæveland i Jørpeland, der han vokste opp og er bosatt.

Stian Heimlund Skjæveland har blant annet utdannelse fra Tegne- og maleskolen i Bergen (1992–1993), Merkantilt Institutt (MI) avdeling Bergen (1993–1994) og Kunstskolen i Bergen (KiB) (1994–1995).

Skjævelands narrative landskapsmotiver og figurkomposisjoner har røtter i barokken og romantikken, og han henter inspirasjon fra blant andre Leonardo da Vinci, Tizian, Caravaggio, Velázquez, Goya, Rembrandt og norske Lars Hertervig, samt klassiske teknikker som chiaroscuro.

Stian Heimlund Skjæveland har stilt ut i en rekke kollektiv- og separatutstillinger, hovedsakelig på Sør-Vestlandet. På hans eget Galleri Skjæveland finnes en permanentutstilling av hans arbeider.

Han har også sammen med Tor Gudmund Selvær skrevet boken Når Dagen Gryr (1999), som omhandler menneskets utnyttelse av naturen.

Fotografisk gjengivelse av Stian Heimlund Skjævelands maleri Visions of Ryfylke III, olje på lerret.
.
Lisens: fri

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg