Stevns Klint ble oppført på UNESCOs liste over verdens naturarv i 2014 og ble fredet i 2020.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Stevns kommune ligger på østkysten av Sjælland i Danmark i Region Sjælland. Den hadde 23 692 innbyggere i 2023 og har et areal på 250 kvadratkilometer. Kommunens administrasjonssenter ligger i Store Heddinge.

Kommunen oppsto ved sammenslåing av Vallø og Stevns kommuner ved kommunereformen i 2007. Stevns Klint med sin spesielle geologi ble i 2014 tatt opp på UNESCOs verdensarvliste. En stor del av innbyggerne pendler til København, ellers spiller landbruk fortsatt en viktig rolle.

Kommunens største byer etter folketall i 2023. Innbyggertall i parentes.

  • Strøby Egede (4984)
  • Store Heddinge (3649)
  • Hårlev (2894)
  • Rødvig (1898)

Stevns

Stevns klint
Højerup gamle kirke på Stevns klint.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Stevns er en halvhøy som ligger mellom Køge og Fakse Bugt. Mot øst er Stevns avgrenset av den steile krittfjellklippen Stevns Klint. Stevns Klint er en geologisk lokalitet med mange forsteininger og et synlig lag av grensen mellom krittiden og tertiær, noe som bare kan sees få steder i verden. Stevns Klint ble oppført på UNESCOs liste over verdens naturarv i 2014 og ble fredet i 2020. Bortsett fra kalkengenes betydning for sjeldne orkideer, insekter og krypdyr er Stevns Klint et av Nord-Europas viktigste rasteplasser mellom yngle- og overvintringssteder ellers i Europa. Opp mot 30 000 rovfugler fordelt på om lag 20 arter trekker over dette området, blant annet vandrefalk. Ved Højerup står en kirke fra 1300-tallet ytterst på klinten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg