Faktaboks

Steve McQueen

Steve Rodney McQueen

Født
9. oktober 1969, London, England
Steve McQueen

Steve McQueen med Oscar-statuetten for filmen 12 Years a Slave, 2014

Steve McQueen
Av /NTB.

Steve McQueen er en britisk filmregissør og manusforfatter.

Han er utdannet innen visuell kunst ved Chelsea College of Art and Design og Goldsmiths College i hjembyen London.

McQueen regisserte tyve kortfilmer før han debuterte som spillefilmregissør med Hunger (2008), et biografisk drama om den fengslede irsk-republikanske aktivisten Bobby Sands, som i 1981 engasjerte medfangene sine til å sultestreike. Filmen vant debutantprisen under Cannes-festivalen, og var McQueens første samarbeid med Michael Fassbender, som også hadde hovedrollen i den kontroversielle Shame (2011) og en sentral rolle som slavedriveren Edwin Epps i den kritikerroste 12 Years a Slave (2013), basert på livshistorien til Solomon Northup. Filmen fikk hele ni nominasjoner til Oscar-prisen samme år, og vant tre, deriblant den gjeve prisen for beste film. I 2018 fulgte McQueen opp med thrilleren Widows.

Utmerkelser

For sitt virke som kunstner mottok McQueen ICA Futures Award i 1996 og den prestisjetunge Turner Prize i 1999. Han representerte Storbritannia ved den årlige Veneziabiennalen i 2009, og ble utnevnt til kommandør av den britiske imperieordenen i 2011 for sine mange bidrag til visuell kunst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg