Turner Prize

Tracey Emin foran installasjonen «My Bed».
Av /Reuters/Scanpix.

Artikkelstart

Turner Prize er en britisk kunstpris, utdelt årlig siden 1984. Prisen er på totalt 40 000 britiske pund (25 000 til vinneren og 5000 til hver av de øvrige nominerte), nominasjonsprosessen og juryarbeidet administreres av Tate. En utstilling med de fire nominerte kunstnerne arrangeres etter regelen på museet Tate Britain i London. Prisen har navn etter maleren William Turner.

Turner Prize har fått mye oppmerksomhet, både på grunn av verkene som har vært utstilt, og på grunn av prisutdelerne som gjerne har vært kjente profiler fra media og kulturliv, som Richard Attenborough, Madonna, Yoko Ono og Dennis Hopper. Mellom 1991 og 2016 var prisen forbeholdt kunstnere under 50 år, noe som gjorde at den en periode ble nært forbundet med den kontroversielle YBA -generasjonen (Young British Artists) som etablerte seg i 1990-årene.

Blant verkene som har skapt debatt i forbindelse med Turner Prize er Damien Hirsts Mother and Child (Divided), en ku og en kalv kappet i to på midten og lagt i formalin; Tracey Emins uoppredde seng My Bed, og Martin Creeds Work No. 227, Lights Going On and Off, hvor lysene i galleriet slår seg av og på.

Blant vinnerne er Howard Hodgkin (1985), Gilbert & George (1986), Anish Kapoor (1991), Rachel Whiteread (1993), Damien Hirst (1995), Steve McQueen (1999), Jeremy Deller (2004). I 2019 ble prisen delt mellom alle de fire nominerte, etter initiativ fra kunstnerne selv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg