12 Years a Slave

12 Years a Slave, 12 Years a Slave, amerikansk-britisk spillefilm (2013) i regi av den britiske filmskaperen og kunstneren Steve McQueen. Manus er skrevet av John Ridley, og er basert på memoarene til Solomon Northup. 12 Years a Slave er et historisk drama som følger livet til Northup, portrettert av Chiwetel Ejiofor, en fri svart mann som i 1841 ble kidnappet og solgt som slave til en plantasje i Louisiana. Filmen vant Oscar-prisen for årets beste film under utdelingen i 2014. Steve McQueen ble dermed den første svarte regissøren som vant denne prisen.

I rollen som slavedriveren Edwin Epps finner vi Michael Fassbender, som tidligere har jobbet med regissør Steve McQueen i filmene Hunger og Shame, mens Lupita Nyong’o, Sarah Paulson, Paul Dano og Benedict Cumberbatch har andre sentrale roller.

Filmstjernen Brad Pitt er en av filmens produsenter og har også en mindre birolle. Filmen fikk svært gode kritikker, og ble kåret til den beste filmen i 2013 av blant andre Peter Travers i Rolling Stone, Tom Brook i BBC og Katey Rich i Variety. 12 Years a Slave vant også prisen for beste dramafilm under Golden Globe-utdelingen i 2014, mens filmen mottok 9 nominasjoner og tre priser fra The Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg