Faktaboks

Steinbjørn B. Jacobsen

Steinbjørn Berghamar Jacobsen

Født
30. september 1937, Sandvik
Død
12. april 2012, Tórshavn
Steinbjørn Berghamar Jacobsen
Steinbjørn Berghamar Jacobsen
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Steinbjørn B. Jacobsen var en færøysk forfatter og lærer, kjent både for lyrikk og barnebøker.

Han debuterte som forfatter i 1966 med diktsamlingen heimkoma («Hjemkomst»), som innledet et sterkt eksperimentelt lyrisk forfatterskap. Ved å utforske det færøyske språkets semantikk ga han et originalt bidrag til utviklingen av moderne færøysk lyrikk. Han regnes, ved siden av Guðrið Helmsdal, som den første egentlige modernisten på færøysk.

I 1970-årene ble hans lyrikk mer politiserende, åpen og direkte. En sentral diktsamling fra denne perioden er Kjøkr (1974). I 1980- og 1990-årene skrev han en rekke prosabøker og skuespill, men også noen av sine sterkeste diktsamlinger. Samlingen Tungl («Måne») fra 1987 fastholder en kosmisk opplevelse av sammenhenger i tilværelsen. Han ble gjendiktet til norsk av Knut Ødegård i Færøysk lyrikk (1974).

En viktig del av hans omfattende forfatterskap var de tallrike barne- og ungdomsbøkene. Seks av barnebøkene er oversatt til norsk, blant dem Maria og hesten (1982), Rauda er vår! (1985) og Vár og månen (1989).

Jacobsen var rektor på Færøyenes folkehøgskole i en tiårsperiode fra 1970 til 1980.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg