Steffen Kjærgaard

Faktaboks

Steffen Kjærgaard
Født
24. mai 1973, Tønsberg

Artikkelstart

Steffen Kjærgaard er en norsk tidligere syklist på både landevei og bane. I løpet av karrieren var Kjærgaard kjent som en sterk temporytter, og vant blant annet 12 norgesmesterskap i ulike øvelser samt verdenscupen i banesykling. Han innrømmet senere at han hadde dopet seg systematisk mens han var aktiv syklist.

Kjærgaard ble norgesmester for første gang da han vant 4000 meter på bane i 1992, totalt i karrieren vant han 12 NM-gull og tre kongepokaler. Han deltok for Norge under OL i Barcelona i 1992, og året etter vant han verdenscupen i banesykling. Han ble profesjonell landeveissyklist i 1995 da han begynte å sykle for det nederlandske profflaget TVM, senere samme år vant han rittet Østerrike rundt. I 1997 gikk Kjærgaard til det danske laget Team Chicky World, men var kun der i én sesong før han ble hentet til det amerikanske laget US Postal Service. Kjærgaard vant i tillegg rittet Bayern rundt i 1998 og Normandie rundt i 1999.

I treukersrittet Frankrike rundt deltok Kjærgaard to ganger, da som hjelperytter for Lance Armstrong. Han la opp som syklist i 2003, og etter endt karriere var han blant annet sportssjef i Norges Cykleforbund. Etter det amerikanske dopingbyråets (USADA) opprulling av dopingsaken rundt Lance Armstrong og US Postal Service i 2012 innrømmet flere av Kjærgaards tidligere lagkamerater at det hadde foregått systematisk doping blant rytterne på laget. Under en pressekonferanse den 23. oktober i 2012 innrømmet Kjærgaard at han også hadde dopet seg på EPO og kortison i perioden 1998 til 2003. Kjærgaard ble permittert fra jobben i sykkelforbundet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg