Selskapet har spesialisert seg på oppblåsbare romseksjoner av polyester. Bildet er fra 2011.

Bigelow Aerospace av Bill Ingalls/NASA. CC BY NC ND 2.0

Bigelow Aerospace er et amerikansk romteknologi-selskap som ble opprettet i 1999 av Robert T. Bigelow. Selskapet har spesialisert seg på oppblåsbare romseksjoner av polyester (for eksempel Vectran), som Bigelow mener at kilogram for kilogram gir bedre beskyttelse mot mikrometeoroider og stråling enn metaller. Selskapet ligger i utkanten av Las Vegas, Nevada.

Selskapet hadde til hensikt å demonstrere teknologien med en ganske stor seksjon kalt TransHab på Den internasjonale romstasjonen, men prosjektet ble kansellert omkring 2000. I stedet ble to vesentlig mindre seksjoner, Genesis I og II, skutt opp i 2006 og 2007 med russiske Dnepr bæreraketter. Seksjonene er (tidlig 2018) fremdeles i bane.

I desember 2012 begynte Bigelow Aerospace utviklingen av BEAM (Bigelow Expandable Activity Module) på en 17,8 millioner dollars kontrakt med romorganisasjonen NASA. Med et oppblåst volum på 16 kubikkmeter var seksjonen tiltenkt en prøverolle på Den internasjonale romstasjonen, og ble tilkoblet i april 2016. I oktober 2017 ble to-års prøveperioden forlenget.

B330 er en sylinderformet, fullskala produksjonsseksjon med en lengde på ca. 14 meter, en diameter på 6,7 meter og en vekt på 20 tonn. Tidligere betegnelser på B330 har vært BA 330 og Nautilus.

Selskapet har lenge hatt planer om å bruke en enkel eller dobbelt B330 som kommersiell romstasjon i jordbane, og samarbeider (2018) dessuten med ULA (United Launch Alliance) om å skyte opp en enkel B330, muligens med kobling til Den internasjonale romstasjonen. De to selskapene har også foreslått plasseringen av en B330 i en lav bane rundt Månen for bruk blant annet som depot. I tillegg kan det bli aktuelt å benytte oppblåsbare seksjoner i forbindelse med opprettelsen av baser på Månen eller Mars.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.