Mulemaskin var en spinnemaskin oppfunnet i 1770-årene av briten Samuel Crompton (1753–1827). Den la grunnlaget for utviklingen av en annen spinnemaskin, selfaktor, som spilte en viktig rolle i mekaniseringen av tekstilindustrien.

Faktaboks

Etymologi

Engelsk spinning mule, av mule, 'muldyr'

Også kjent som

mulestol

Crompton gav maskinen navnet Mule-Jenny, fordi den var en mellomting mellom James Hargreaves Spinning Jenny og Richard Arkwrights vannmaskin. Til forskjell fra Hargreaves' og Arkwrights maskiner kunne mulemaskinen spinne garn av en kvalitet som kunne måle seg med håndspunnet garn.

Crompton søkte aldri patent på sin maskin, og den ble derfor raskt kopiert og forbedret. Mens de første mulemaskinene – som Spinning Jenny og vannmaskinen – typisk hadde 16 spoler, hadde en allerede ved århundreskiftet konstruert mulemaskiner med 400 spoler, og i 1830 1200 spoler. Mulemaskinen betydde den endelige overgangen fra manufaktursystemet, der ferdighetene fortsatt lå hos håndverkeren, til fabrikksystemet, der resultatet og tempoet bestemmes av maskinen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Lars Mæhlum

Denne bør plasseres under Tekstil- og konfeksjonsindustri

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg