Faktaboks

Sophies Minde
Offisielt navn
SOPHIES MINDE ORTOPEDI AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
29.09.2003
Daglig leder
Gunn Berthelsen
Styreleder
Morten Reymert

Sophies Minde er en poliklinikk for ortopedi etablert i 1927. Poliklinikken har fra 2019 sin hovedavdeling på Bryn, men har også avdelinger i Drammen, på Hamar, samt ved Rikshospitalet og Ullevål universitetssykehus. Poliklinikken har sitt utløp fra Sophies Minde, en stiftelse for mennesker med nedsatt funksjonsevne, etablert i 1897 av Oscar 2.

Virksomheten til poliklinikken er fra 2003 underlagt Sophies Minde AS, et aksjeselskap som er heleid av Rikshospitalet, som inngår i helseforetaket Oslo universitetssykehus.

Stiftelsen Sophies Minde drives videre med formål om å blant annet støtte forskning og utviklingsarbeid samt tilretteleggings- og velferdstiltak overfor personer med medfødte eller ervervede funksjonsforstyrrelser.

Historikk

Stiftelsen ble opprettet av Oscar 2 i 1897 ved hjelp av 300 000 kroner han og dronning Sophie, som stiftelsen er oppkalt etter, fikk i gave av det norske folk i anledning hans 25 års regjeringsjubileum. Stiftelsen bygger på «Arbeidsskole for Vanføre» i Oslo, etablert av søstrene Nanna og Agnes Fleischer. «Arbeidsskole for Vanføre» ble opprettet i 1892 som det første organiserte arbeidet for funksjonshemmede i Norge, og var et tilbud for å hjelpe de med nedsatt funksjonsevne å delta i samfunnet ved å, i størst mulig grad, klare seg på egenhånd. Fem år senere, i 1902, åpnet skolen med navn Sophies Minde. Det samme året blir det etablert en egen poliklinikk, hvor elevene med nedsatt funksjonsevne ble undersøkt og fikk behandling.

I 1927 fikk stiftelsen ny poliklinikk og ortopedisk verksted i Trondheimsveien, i nærheten av Carl Berners plass. Stiftelsen ble i senere tid drevet som ortopedisk sykehus og var en del av Statens senter for ortopedi, som i 1995 ble slått sammen med Rikshospitalet. I 2002 flyttet stiftelsen ut av sine lokaler i Trondheimsveien, før det i 2003 ble omgjort til et aksjeselskap, heleid av Rikshospitalet. Fra 2009 inngår poliklinikken i Oslo universitetssykehus HF, som en del av den ortopediske virksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Sophies Minde
Sektorkode
1120 Statlig eide aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
32.500 Produksjon av medisinske og tanntekniske instrumenter og utstyr

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg