Sokoto (by i Nigeria)

Beliggenhet av Sokoto nordvest i Nigeria.
Av .
Lisens: Gnu FDL
Inngangsporten til Sultanens palass i Sokoto

Artikkelstart

Sokoto er en by i nordvestlige Nigeria og hovedstad i delstaten Sokoto. Folketallet er ifølge offisiell statistikk på 641 249 innbyggere (projeksjon 2020).

Faktaboks

Uttale
sokˈoto

Byen er handelssentrum med rismøller, sement-, tekstil-, skinn- og lærindustri, tobakkproduksjon med mer. Sokoto har ellers sultanpalass, moské, museum og marked, universitet, oppkalt etter Usman dan Fodio, nord for byen, og flyplass, mye brukt for hajj, sør for byen.

Sokoto er selv et viktig pilegrimsmål for muslimer ettersom Sultanen av Sokoto i praksis fungerer som muslimenes spirituelle overhode i Nigeria.

Historie

Byen så sin storhetstid på 1800-tallet etter at den ble etablert av fulani-krigeren Usman dan Fodio som hovedstad i det store fulaniriket Sokoto-kalifatet, som på sitt høydepunkt omfattet Bornu, en tid også Adamawa.

Usman dan Fodio innførte en strengere tolkning av Islam og styrket Sokoto som muslimsk lærested. Etter 1860 gikk det tilbake med bystaten blant annet som følge av en korrumperende effekt av slavehandel.

I 1903 okkuperte britene Sokoto og innlemmet byen i nord-Nigeria, med stor grad av indirekte styre via sultanen og hans administrasjon, men handelsmønsteret ble nå i overveiende grad skiftet mot sør med vekt på utskipning av råvarer sjøveien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg