Sofie Helene Wigert, norsk skipsreder, datter av skipsreder Rudolf Fredrik Olsen (1882–1951). Etter middelskoleeksamen hadde hun 3års utenlandsopphold, bl.a. med språkstudier i Sveits, Frankrike og Storbritannia. I 1956 startet hun sitt eget skipsrederi Olsen Daughter A/S. Bakgrunnen for dette var at hun som kvinne ikke fikk plass i ledelsen i rederiet Fred. Olsen & Co. Hun var fra 1935 gift med sjefredaktør i Aftenposten Henrik J. S. Huitfeldt, fra 1950 med skuespilleren Knut Wigert.

Sofie Helene Wigert er mest kjent som riksmålsforkjemper. I 1951 var hun med på å starte Foreldreaksjonen mot samnorsk, som sprang ut av motstanden mot påbudte radikale former i lærebøkene etter rettskrivningen av 1938. Hun ble aksjonens ledende skikkelse og ansikt utad, med støttespillere i en askjonskomité og i Riksmålsforbundet. Komiteen tok i bruk et spekter av virkemidler og samlet mer enn 400 000 underskrifter før selve underskriftkampanjen ble avsluttet i 1953. Foreldreaksjonen mot samnorsk regnes som den til da største aksjonistiske folkebevegelsen i Norge. I 1953 startet Sofie Helene Wigert Foreldreaksjonens fjortendaglige avis Frisprog, som hun redigerte sammen med Margrete Amot Øverland til dennes død i 1979, senere sammen med andre til 1981. Frisprog ble snart organ for hele riksmålsbevegelsen.

Sofie Helene Wigert var også engasjert i natur- og kulturminnevern. I forbindelse med striden om bevaring av Empirekvartalet i Oslo i 1950- og 1960-årene kjøpte hun materialene til Militærhospitalet for egne midler, og sørget for at de ble lagret etter rivingen, slik at bygningen kunne gjenoppføres. Militærhospitalet stod gjenreist og rehabilitert til ny bruk på Grev Wedels plass i 1984, og huser i dag blant annet Selskabet for Oslo Byes Vel og Kulturrådet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.