Foreldreaksjonen mot samnorsk
Sprogstriden/språkstriden: Foreldreaksjonen mot samnorsk tok initiativ til å rette barnas skolebøker fra bokmål til riksmål. På bildet er lederen for foreningen, Leif Wærenskjold, som veileder en mor i hvordan rettingen skulle utføres
Foreldreaksjonen mot samnorsk
Av /NTB Scanpix.
Eksempel på rettet lærebok
/NTB Scanpix.

Foreldreaksjonen mot samnorsk var en aksjon som ble startet i 1951 i protest mot de norske myndighetenes språkpolitikk. Stortinget hadde bestemt å opprette Norsk språknemnd, og aksjonen protesterte mot dette. De var både mot måten språknemnda var satt sammen på og formålet med nemnda, som var å arbeide for et felles norsk skriftspråk.

Aksjonen ble først etablert som Landskomiteen for Foreldreaksjonen mot samnorsk. Denne landskomiteen nedsatte et arbeidsutvalg som seinere ble det utøvende organet for aksjonen.

På kort tid samlet Foreldreaksjonen over 300 000 underskrifter mot det «planmessige arbeide for ved tvang å innføre et nytt, samnorsk sprog».

I 1953 tok organisasjonen initiativet til en «rettingsaksjon» der foreldre rettet samnorske lærebokformer i skolebøkene til barna. Ukeavisa Frisprog ble starta i 1953 som organ for Foreldreaksjonen mot samnorsk. Etter 1956 var den også organ for for Norsk Lytterforening.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Piotr Katan

Hei jeg merket at dere skrev "fra bokmål til riksmål"
er ikke det fra samnorsk til riksmål?

svarte Erik Bolstad

Hei! Det var fra (radikalt) bokmål til riksmål. Samnorsk ble aldri realisert som språk, men ble brukt som skjellsord for det radikale bokmålet.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg