Slagelse
St. Michaels kirke i Slagelse.

Slagelse kommune er en kommune på Vestsjælland i Danmark. Den hadde 79 728 innbyggere i 2023 og har et areal på 567 kvadratkilometer. Kommunen oppsto ved sammenslåing av kommunene Hashøj, Korsør, Skælskør og Slagelse ved kommunereformen i 2007. Den tilhører Region Sjælland. Administrasjonssenteret ligger i byen Slagelse.

Kommunens største byer etter folketall i 2017. Innbyggertall i parentes.

  • Slagelse (34 648)
  • Korsør (14 418)
  • Skælskør (6493)
  • Forlev (2580)
  • Svenstrup (1892)

Slagelse by

Slagelse var et handelssenter i middelalderen. Byen har flere godt bevarte middelalderkirker, blant annet Sankt Mikkels Kirke, en av landets eldste teglsteinskirker. Ved Tudeå vest for byen ligger vikingeborgen Trelleborg. Slagelse er vennskapsby med Kragerø.

Slagelse er et handelssenter. Byen har utdannelsesinstitusjoner og industri, blant annet Stignæsverket, et oljeraffineri og oljeterminal som ble åpnet i 1966.

Korsør

Korsør fikk byprivilegier i 1425. Nord for Korsørs gamle bykjerne ligger festningsverket Korsør Slot. Byen har vært overfartssted siden 1000-tallet, med stor fergetrafikk over Storebælt, fra 1997–1998 med vei- og jernbanebro. Vei- og jernbanetrafikken ledes nå til broen nord for byen, og de store, gamle jernbane- og fergeanleggene er regulert til grøntområder og boligbygging. Innenfor Korsør by ligger Korsør Nor, en cirka 10 kvadratkilometer innbuktning fra havet. Med sine lange strender har Korsør blitt en populær bade- og sommerby.

Skælskør

Skælskør
Utsikt mot Skælskør fra havnen.
Skælskør
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Skælskør var et viktig overfartssted mellom Sjælland og Fyn på 1200-1300-tallet. De eldste kjøpstadsprivilegiene er fra 1414, men helt fra denne tiden har Skælskør stått i skyggen av Korsør. Harboes Bryggeri og Skælskør Frugtplantage ligger her, og sør for byen ligger en oljeterminal som bidro til en ny vekstperiode for byen. Skælskør har fergeforbindelse til Agersø og Omø.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg