Danmark (Historie) (Trelleborg)

Trelleborg, et befestet anlegg sørvest for Slagelse på Sjælland, fra like før år 1000. Det består av en ringborg og en halvsirkelformet forborg. Anleggets funksjon er blitt diskutert, og man har bl.a. gjettet på at det har fungert som militærleir i forbindelse med danske vikingtog mot England. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Trelleborg var i vikingtiden et befestet anlegg sørvest for SlagelseSjælland, Danmark. Trelleborg har trolig fungert som militærleir i forbindelse med Harald 1 Blåtands samling av landet. Borgen var bare i bruk i en kort periode.

Faktaboks

Uttale
trˈelleborg

En dendrokronologisk datering viser at borgen ble anlagt i år 980 eller 981. Anlegget består av en ringborg og en halvsirkelformet forborg. Hovedborgens mektige voll brytes av fire porter, som vender mot de fire verdenshjørner. Disses forlengelse, fire trebrolagte «gater», skjærer hverandre i rett vinkel i en kvadratisk plass i borgens sentrum. I hvert av de fire segmenter ligger fire nøyaktig like, stavbygde hus med buede langsider og tvert avskårne smalsider. De vender langsidene inn mot en kvadratisk gårdsplass. I forborgen finnes 15 hus av samme type, derav to på hver side av østporten; i forborgens østlige del ligger gravplassen.

Hele anlegget er nøyaktig konstruert, måleenheten er den romerske fot (cirka 29 centimeter). Hovedborgens indre område er omtrent 136,5 meter i tverrmål; husene er rundt 29 meter lange.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg