Faktaboks

Uttale
sj'ærôln
Etymologi
Første ledd visstnok av skjær utenfor stedet, siste ledd trolig av norrønt hǫll, ‘helling’.
Innbyggertall
923 (SSB, 2023)
Landareal
0,9 km²
Tettstedsnummer
0041 Skjærhalden
Skjærhalden
Av /Riksantikvaren.
Lisens: CC BY SA 4.0
Besøkssenter Ytre Hvaler nasjonalpark
Besøkssenteret i Ytre Hvaler nasjonalpark ligger på Storesand.
Besøkssenter Ytre Hvaler nasjonalpark
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Skjærhalden er et tettsted i Hvaler kommune i Østfold. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,9 km², og har 923 innbyggere (2023).

Skjærhalden er administrasjonssenter i Hvaler kommune. Tettstedet ligger på sørøstsiden av Kirkøy og er et kjent bade- og feriested. Det er rutebåtforbindelse med Søndre Sandøy, Nordre Sandøy, Herføl og Lauer, og også med Strömstad i Sverige.

Skjærhalden har er relativt bredt forretningstilbud. Her ligger besøkssenteret for Ytre Hvaler nasjonalpark. Hvaler kirke som ligger like utenfor Skjærhalden, er fra før 1100, og har noen bygningsrester datert til før 1000. Kirken her er bakgrunnen for navnet på øya. Kirkøya har hustufter fra oldtiden.

Skjærhalden har siden åpningen av Hvalertunnelen i 1989 hatt fastlandsforbindelse til Fredrikstad via de øvrige større Hvaler-øyene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg