Faktaboks

Kirkøy
Kjerkøa
Besøkssenter Ytre Hvaler nasjonalpark
Besøkssenteret i Ytre Hvaler nasjonalpark ligger på Storesand.
Besøkssenter Ytre Hvaler nasjonalpark
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Kirkøy er den største av øyene i Hvaler kommune i Østfold. Kirkøy ligger lengst øst av de store Hvalerøyene og har et areal på 29,6 km2 inkludert to tilstøtende småøyer, Kjerringholmen i vest og Rom i øst, og 1402 innbyggere (2024).

Kirkøy er småknauset, dels skogkledd, og med høyeste punkt på 72 meter over havet (Botneveten). I sør ligger tettstedet Skjærhalden (Skjærhallen) som er administrasjonssenter i Hvaler kommune.

Turisme

Kirkøy har betydelig hyttebebyggelse og stor turisttrafikk om sommeren. Det er et stort friareal omkring Storesand lengst sør på øya.

Samferdsel

Kirkøy har fastlandsforbindelse gjennom undersjøisk veitunnel (åpnet 1989) under sundet Løperen til Asmaløy og videre over broer til Fredrikstad (fylkesvei 108). Løperen danner hovedseilleden inn til Fredrikstad havn på Øra.

Historie og kultur

Flere steder på Kirkøy ble det etablert store steinbrudd mot slutten av 1800-tallet. Det mest synlige er ved Rødshue, på sørvesthjørnet av øya, ved munningen av Løperen.

Navnet er etter kirken på øya som er hovedkirken for Hvaler. Hvaler kirke er en steinkirke fra middelalderen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg