Skanke, gammel og vidt forgrenet norsk adelsslekt som antagelig skriver seg fra Jämtland.

Herr Olav Nilsson (cirka 1400–1455) til Talgje (Gard) i Finnøy, riksråd, ridder og høvedsmannBergenhus, som ble drept av hanseatene i Bergen, tilhørte visstnok denne slekten. Hans brødre Peter og Finnboge ble henholdsvis riksråd og biskop i Bergen; hans sønner Olav og Axel drev etter drapet på faren kaperkrig mot hanseatene.

Etter våpenet å dømme var sogneprest Anstein Jonsson i Ringsaker (død 1547) også medlem av slekten; altertavlen som ble oppstilt i Ringsaker kirke rundt 1520 er skjenket av ham. Amund Jonsson (død cirka 1514) til Evje i Rygge er blitt kalt Skanke, men hans tilknytning til slekten er usikker.

Til slekten hører visstnok også rektor i Bergen, senere sogneprest i Innvik, magister Jon Mogenssøn Skanke (død 1618), som ble avsatt, tvangsskilt, dømt til døden og henrettet for usedelig livsførsel, konemishandling og embetsforbrytelser. Han har ennå etterkommere i Sogn.

Det finnes flere sannsynlige mannslinjer av slekten, men de andre nålevende familier av navnet Skanke (Schanche, Skancke) er antagelig knyttet til den adelige slekten gjennom kvinneledd.

  • De Robelin, Roger: Skanke ätten, 1995, isbn 82-993791-0-5, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.