Skanke

Skanke våpenskjold
Av .

Skanke, gammel og vidt forgrenet norsk adelsslekt som antagelig skriver seg fra Jämtland.

Herr Olav Nilsson (cirka 1400–1455) til Talgje (Gard) i Finnøy, riksråd, ridder og høvedsmannBergenhus, som ble drept av hanseatene i Bergen, tilhørte visstnok denne slekten. Hans brødre Peter og Finnboge ble henholdsvis riksråd og biskop i Bergen; hans sønner Olav og Axel drev etter drapet på faren kaperkrig mot hanseatene.

Etter våpenet å dømme var sogneprest Anstein Jonsson i Ringsaker (død 1547) også medlem av slekten; altertavlen som ble oppstilt i Ringsaker kirke rundt 1520 er skjenket av ham. Amund Jonsson (død cirka 1514) til Evje i Rygge er blitt kalt Skanke, men hans tilknytning til slekten er usikker.

Til slekten hører visstnok også rektor i Bergen, senere sogneprest i Innvik, magister Jon Mogenssøn Skanke (død 1618), som ble avsatt, tvangsskilt, dømt til døden og henrettet for usedelig livsførsel, konemishandling og embetsforbrytelser. Han har ennå etterkommere i Sogn.

Det finnes flere sannsynlige mannslinjer av slekten, men de andre nålevende familier av navnet Skanke (Schanche, Skancke) er antagelig knyttet til den adelige slekten gjennom kvinneledd.

Litteratur

  • De Robelin, Roger: Skanke ätten, 1995, isbn 82-993791-0-5, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg