Faktaboks

Skadeforebyggende forum

Skafor

Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Eva Christine Vaagland
Styreleder
Therese Hofstad-Nielsen

Skadeforebyggende forum, forkortet Skafor, er en medlemsbasert, ideell interesseorganisasjon. Den har form av et nettverk som samler aktører fra frivillig, offentlig og privat sektor for forebygging av ulykker som medfører personskader. Forumet ble stiftet i 1985 på initiativ av Norges Forsikringsforbund (NFF). Som medlemsorganisasjon ble Skafor etablert i 1992, og omfatter rundt 80 institusjonelle medlemmer (2022). Den er ikke åpen for personlig medlemskap.

Organisering av arbeidet

Som uavhengig nasjonalt kontakt- og samarbeidsorgan er Skafor den sentrale faglige møteplass for å fremme skadeforebyggende arbeid lokalt og nasjonalt. Gjennom utveksling av erfaring, formidling av informasjon, påvirkning av prosesser, initiering av prosjekter og motivering til innsats skal organisasjonen bidra til å redusere risikoen for alvorlige skader og ulykker. Hovedinnsatsen skjer på tre områder (drukning, eldre, barn) og ett programområde: Trygge lokalsamfunn. Organisasjonen er også faglig engasjert i forebygging innen trafikk og brann, og arbeider for å styrke kvaliteten på og bruken av skadedata.

Internasjonalt virke

Frivillige organisasjoner, helse- og forskningsinstitusjoner, offentlig administrasjon og private foretak deltar i virksomheten – som medlemmer, deltakere eller observatører. Medlemmene er i hovedsak operative organisasjoner, og Skafor går derfor ikke selv inn som utøver på fagområder der medlemmer eller andre instanser er engasjert. Det skal snarere knytte aktørene innen forskjellige områder sammen, invitere til samråd og tilrettelegge for samarbeid. Skafor er selv aktiv i nordiske, europeiske og internasjonale nettverk, og medvirker til økt internasjonal kontakt- og erfaringsutveksling.

I 1994 ble Skafor nasjonalt knutepunkt for det internasjonale programmet «Safe Communities» (Trygge lokalsamfunn) i Norge, under Verdens helseorganisasjon (WHO). Organisasjonen forvalter denne ordningen i Norge, og godkjenner trygge lokalsamfunn i tråd med kriterier utviklet spesielt for norske lokalsamfunn (vesentlig kommuner).

Skafor får sin grunnfinansiering fra den årlige medlemskontingent i tillegg til et femårig driftstilskudd fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og Finans Norge, basert på en samarbeidsavtale mellom disse om støtte til virksomheten.

Skafor er organisert med et styre valgt av årsmøtet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Skadeforebyggende forum
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.991 Aktiviteter i andre interesseorganisasjoner ikke nevnt annet sted

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg