Siv og Loke
Loke sniker seg inn for å stjele Sivs hår slik den engelske kunsteren Dollman foretsilte seg det i en illustrasjon til boka Myths of the Norsemen from the Eddas and Sagas avHélène Adeline Guerber utgitt i London i 1909.
Av .

Siv er en av åsynjene, de kvinnelige gudene, i den norrøne mytologien. I følge Snorres Skaldskaparmål er hun gift med Tor og sammen har de datteren Trud. Tor er også stefar til Sivs sønn Ull. Snorre skriver dessuten at Siv kan kalles den hårfagre guden, Tors hustru, Ulls mor og Truds mor.

Loke stjeler Sivs hår

Siv nevnes enkelte steder i de skriftlige kildene, som Loketretten og Hymeskvadet, men den mest utførlige myten er skrevet av Snorre i hans lærebok i skaldekunst, Skaldskaparmål.

Myten handler om at Loke en gang sniker seg inn til Siv mens hun sover og klipper av henne alt håret. Da Tor oppdager hva som har skjedd truer han Loke med å knuse hver knokkel i kroppen hans om han ikke skaffer nytt hår til Siv. Loke har en plan for å redde seg selv, og ber noen dverger som kalles Ivalde-sønnene om å lage nytt hår. Ivalde-sønnene, som er umåtelig dyktige smeder, smir hår av gull som vil vokse som ekte hår når Siv legger det på hodet. I tillegg smir de spydet Gungnir som gjennomborer alt og skipet Skibladne som alltid har medvind og kan pakkes sammen og legges i en liten pung når det ikke er bruk for det.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Holtsmark, Anne, Norrøn mytologi: tro og myter i vikingtiden, 1970.
  • Lind Idar, Norrøn mytologi fra A til Å. 2007. ISBN 978-82.521-6564-7.
  • Steinsland, Gro: Norrøn religion: myter, riter, samfunn, 2005, ISBN 82-530-2607-2.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg