Valgplakat for Siet' foran valget til nasjonalforsamling i 2016: «En god stat tjener folk».

Siet' er et slovakisk sentrumhøyreparti som ble opprettet sommeren 2014 av tidligere medlemmer av det kristeligdemokratiske partiet KDH, SDKÚ-DS og Most-Híd.

I september 2015 ble det vedtatt at partiets offisielle skriftbilde er #Siet’ (med store bokstaver #SIEŤ). Siet’ betyr «nettverk». Partilederen Radoslav Procházka stilte som uavhengig kandidat ved presidentvalget i 2014 og kom på tredjeplass i første valgomgang med en oppslutning på 21,2 prosent. Partiet stilte opp ved valget til nasjonalforsamlingen Nasjonalrådet i mars 2016 og fikk 5,6 prosent oppslutning og ti av 150 mandater.

Siet’ deltok sammen med Smer, SNS, og Most-Híd i firepartikoalisjonen som ble opprettet våren 2016 under ledelse av Robert Fico. Regjeringsdeltakelsen var omstridt i partiet, og forgrunnsfigurer forlot partiet. I løpet av 2017 hadde alle medlemmene av nasjonalforsamlingen forlatt partiet.

I 2018 skiftet partiet navn til Slovakias konservative parti (Slovenská konzervatívna strana). Partiet vedok i 2019 å ikke stille til valget til Nasjonalrådet i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg