Siet' (slovakisk parti)

Valgplakat for Siet' foran valget til nasjonalforsamling i 2016: «En god stat tjener folk».

Artikkelstart

Siet' er et slovakisk sentrumhøyreparti som ble opprettet sommeren 2014 av tidligere medlemmer av det kristeligdemokratiske partiet KDH, SDKÚ-DS og Most-Híd.

I september 2015 ble det vedtatt at partiets offisielle skriftbilde er #Siet’ (med store bokstaver #SIEŤ). Siet’ betyr «nettverk». Partilederen Radoslav Procházka stilte som uavhengig kandidat ved presidentvalget i 2014 og kom på tredjeplass i første valgomgang med en oppslutning på 21,2 prosent. Partiet stilte opp ved valget til nasjonalforsamlingen Nasjonalrådet i mars 2016 og fikk 5,6 prosent oppslutning og ti av 150 mandater.

Siet’ deltok sammen med Smer, SNS, og Most-Híd i firepartikoalisjonen som ble opprettet våren 2016 under ledelse av Robert Fico. Regjeringsdeltakelsen var omstridt i partiet, og forgrunnsfigurer forlot partiet. I løpet av 2017 hadde alle medlemmene av nasjonalforsamlingen forlatt partiet.

I 2018 skiftet partiet navn til Slovakias konservative parti (Slovenská konzervatívna strana). Partiet vedok i 2019 å ikke stille til valget til Nasjonalrådet i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg