Shaun Tan

Faktaboks

Shaun Tan
Født
1974, Fremantle, Australia
Fotografi av Shaun Tan fra 2007, da han vant en World Fantasy Award.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Shaun Tan er en australsk illustratør, bildebokforfatter og multikunstner, regnet som en pioner innen bildebokkunst. Han er internasjonalt kjent for sine visuelle historier hentet fra sitt fantasifullt storslagne og drømmeaktige univers, som også har elementer fra det menneskelige nære og hverdagslige. Illustrasjonene er utført i blyant, maleri og blandingsteknikker. Han har også regissert og arbeidet med animasjonsfilm. Tan har mottatt flere høythengende priser for sine verk, blant annet Oscar-filmprisen og ALMA-priset.

Bakgrunn og karriere

Shaun Tans ordløse, grafiske roman The Arrival (2006) handler om å flykte og om å ankomme som en fremmed i et fremmed land.
Av /Hachette Children's Group.

Tan har studert kunstfag og engelsk litteratur og ble uteksaminert fra The University of Western Australia i 1995. Siden har han produsert opp i mot et tjuetalls bildebøker, de aller fleste med egne tekster. Mange av bøkene er rettet mot voksne lesere, eller de er allalderbøker. De er oversatt til flere språk, og flere er oversatt og utgitt i Norge. Blant hans sentrale verk er The Lost Thing (1999), The Red Tree (2001), den ordløse, grafiske romanen The Arrival (2006) og Tales from Other Suburbia (2008).

Tradisjonelle håndverksteknikker

Tans kunstneriske uttrykk er gjenkjennelig figurativt, samtidig preget av surrealistiske innslag. Han behersker flere kunstneriske teknikker, fra svært detaljerte blyanttegninger i sort-hvitt til røffere fargemaleri eller blandingsteknikker, der både blyant, fargestifter og maling benyttes i samme illustrasjon. I tillegg til å skape bildebøker er han også kunstmaler. Maleriene hans er gjerne i større format (enn bokillustrasjonene) og ofte med delvis abstrakte motiv; likevel ser vi tydelig hva han skildrer, om det så er landskap, mennesker eller gjenstander. Også i maleriene benytter han seg av blandingsteknikker, men hovedsakelig basert på olje-og akrylmaleri.

Film, teater og utstillinger

The Oopsatoreum (2012) er en bildebok som ble laget i forbindelse med en utstilling ved Sydney Powerhouse Museum.
Av /Shaun Tan/The Powerhouse Museum.

Noen av bildebøkene hans har vært utgangspunkt for filmer, samt musikk- og teaterforestillinger. Den 15-minutters animasjonsfilmen The Lost Thing (2010) er basert på boka med samme navn. Boka The red Tree ble i 2011 satt opp som teaterforestilling av det Perth-basert barneteaterkompaniet Barking Gecko.

The Oopsatoreum (2012) er en bildebok som ble laget i forbindelse med en utstilling ved Sydney Powerhouse Museum. Utstillingen hadde som tema å vise fram mislykkede oppfinnelser gjennom tidene. Tan skapte da en fiktiv karakter til sin bok: den mislykkede og totalt ukjente oppfinneren Henry A. Mintox, som gjennom boka forgjeves strever med å finne på noe virkelig smart og banebrytende. Boka har allikevel et viktig budskap. I presentasjonen av boka (på Tans egen nettside), skriver han om at enhver suksessfull oppfinnelse faktisk har blitt til ved at noen har vært modige nok til å tørre å leke seg med tilsynelatende bisarre ideer. Bak hver suksess ligger det nemlig alltid talløse mislykkede forsøk.

Priser

Shaun Tan har mottatt en rekke priser. Han fikk Deutscher Jugendliteraturpreis i 2009 for Tales from Other Suburbia og mottokThe New York Times Best Illustrated Childrens`s Books 2007 for The Arrival. Samme år fikk han også World Fantasy Award for sitt kunstneriske virke. I 2011 vant han to svært prestisjetunge priser: Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA-priset) og Oscar-prisen for beste animasjonskortfilm (The Lost Thing).

Utgivelser på norsk

  • Ankomsten (2008)
  • Fortellinger fra Ytre Utkant (2009)
  • Det røde treet (2010)
  • Den bortkomne tingen (2011)
  • Sommerregler (2014)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg