Faktaboks

Sextus Pompeius

Sextus Pompeius Magnus Pius

Født
67 fvt.
Død
35 fvt.
Sextus Pompeius
Sextus Pompeius
Av /Cabinet des médailles, Paris 𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Sextus Pompeius var en romersk feltherre, sønn av Gnaeus Pompeius. Etter nederlaget mot Julius Caesar ved Munda i 45 fvt., der broren ble slått og henrettet, reiste han en hær, og med den kontrollerte han i realiteten Vest-Middelhavet med Sicilia og dermed korntilførselen til Roma.

Sextus Pompeius var ikke direkte involvert i borgerkrigen mellom republikanerne og caesarianerne etter mordet på Caesar. Han inngikk en avtale med senatet i Roma om å kontrollere flåten opererte, men opererte mye som sin egen herre. I et forsøk på å holde seg inne med ham giftet Octavian seg med Scribonia, søsteren til Pompeius' svigerfar. I 39 så Octavian og Antonius seg nødt til å inngå ny en avtale med ham i Misenum, der han fikk overdratt den formelle kommandoen over Sicilia, Sardinia, Korsika samt Achaia (Hellas). Uroligheter fulgte, og han ble endelig beseiret av Agrippa i slaget ved Naulochos i 36 fvt. Han flyktet til Asia, hvor han ble drept i Milet. Som sin far var han en dyktig hærfører og admiral.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg