Marcus Vipsanius Agrippa

Faktaboks

Marcus Vipsanius Agrippa
Uttale
agrˈippa
Født
63 fvt.
Død
12 fvt.
omtrentlig fødselsår
Byste av Agrippa fra rundt 25 fvt., som oppbevares i Louvre-museet.
Av /Marie-Lan Nguyen (foto).
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Marcus Vipsanius Agrippa var en romersk feltherre og statsmann. Sammen med Maecenas var Agrippa keiser Augustus' nærmeste medarbeider gjennom hele livet og virket i lange perioder som nestkommanderende både for hærstyrkene og romerstaten.

Feltherre

Agrippa var venn av Octavian (den senere keiser Augustus) og kjempet sammen med ham i borgerkrigene. Agrippa viste seg som en fremragende hærfører og vant viktige seire ved Naulokhos over Sextus Pompeius i 36 fvt. og ved Aktion (Actium) over Marcus Antonius i 31 fvt.

Statsmann

Da Augustus var alvorlig syk i 23 fvt. ga han Agrippa sin signetring og ansvaret for Romerriket. Agrippa hold flere ekstraordinære kommandoer og ryddet opp i opprør og grensekonflikter. I Roma holdt han konsulatet tre ganger, virket som censor sammen med Augustus i 29–28 fvt. og ble tildelt en femårig tribunmakt (18–13 fvt.). Her anla han bad og akvedukter, veier, kloakk og havner, og ikke minst praktbygningen PantheonMarsmarken.

Agrippa var også en litterat og skrev blant annet et geografisk verk som ble benyttet til å utarbeide et stort verdenskart utstilt i søylehallen som bar familiens navn (Porticus Vipsaniae).

Agrippa har åpenbart hatt både feltherrebegavelse og politisk takt. Alt tyder på et godt personlig forhold mellom ham og Augustus, selv om noen har spekulert på om han ble støtt da Marcellus ble løftet frem, og at hans opphold i den østlige delen av riket (23–21 fvt.) var et selvpålagt eksil.

Familie

Agrippa var gift tre ganger. Først med Caecilia Attica (Atticus' datter). Dernest med Marcella den eldre (Octavias datter) og sammen fikk de datteren Vipsania Agrippina (keiser Tiberius' første kone). Og til slutt fra 21 til sin død i 12 fvt. med Augustus' datter Julia. Med Julia fikk han fem barn: Agrippina (den eldre), Julia, Gauis, Lucius og Agrippa Postumus. Augustus adopterte guttene Gaius og Lucius som sine egne barn og oppdro dem med tanke på tronfølgen. Begge døde imidlertid i ung alder. Gjennom sine døtre havnet imidlertid også Agrippas etterkommere på keisertornen, i det han var bestefar til keiser Caligula (sønn av Agrippina og Germanicus) og oldefar til Nero (barnebarn av Vipsania og Tiberius).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg