Faktaboks

Sergej Udaltsov

Sergey Udaltsov og Sergej Stanislavovitsj Udaltsov

Uttale

Serg'ej Udalts'ov

Født
16. februar 1977, Moskva
Sergej Udaltsov
Aktivisten Segej Udaltsov er kjent for sin opposisjon mot Russlands president Vladimir Putin, og organisering av store demonstrasjoner. Her fra 2012.

Sergej Udaltsov er en russisk politiker og ledende aktivist på Russlands ytre venstre fløy, og leder av bevegelsen Levyj Front (Venstrefronten).

Udaltsov var en av frontfigurene for demonstrasjonene mot president Vladimir Putin i 2011 og 2012, og har ved mange anledninger vært innbrakt av politiet. I juli 2014 ble han dømt til fire og et halvt års fengsel for å ha ledet an i masseprotestene i mai 2012. Han slapp ut i august 2017.

Sergej Udaltsov er en sterk kritiker av Vladimir Putin, men støtter innlemmelsen av Krim-halvøya i Den russiske føderasjon og ser positivt på de separatistiske «folkerepublikkene» Donetsk og Luhansk som oppstod i kjølvannet av Ukraina-krisen.

Ved presidentvalget i 2012 støttet Udaltsov kommunistpartiets KPRFs kandidat Gennadij Ziuganov og i 2018 kandidaten Pavel Grudinin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg