Pavel Grudinin

Faktaboks

Pavel Grudinin

Pavel Nikolaevitsj Grudinin

Uttale

p'avel grod'inin

Født
20. oktober 1960, Moskva

Artikkelstart

Pavel Grudinin, russisk politiker. Han ble i desember 2017 utnevnt til det russiske kommunistpartiet KPRF sin kandidat til presidentvalget i mars 2018. Hans kandidatur er også støttet av frontorganisasjonen Russlands nasjonal-patriotiske krefter (NPSR) og Levyj Front (Venstrefronten). Grudinin er ikke medlem av noe parti.

Grudinin er siden 1995 direktør i landbruksfirmaet Lenin-sovkhozen som ligger rett utenfor bygrensa til Moskva. Firmaet regnes som Russlands største innen jordbærproduksjon og har en rekke utsalgssteder i Moskva by. Firmaet produserer også juice av merket Udatsjny (som betyr Vellykket). Lenin-sovkhozen regnes som et mønsterbruk som sikrer innbyggerne i det lokale tettstedet, som i praksis er en drabantby, sosiale goder som er bedre og billigere enn vanlig i Russland. Grudinin vokste selv opp i Lenin-kolkhozen og bor der fremdeles. Han har bestemmende innflytelse over firmaet som største aksjeeier, 42 prosent. De øvrige aksjene er eid av de ansatte.

Pavel Grudinin har utdannelse som landbruksingeniør (1977) og er etterutdannet innen jus på det prestisjefylte presidentakademiet for statstjenesten (RAGS).

Grudinin har kombinert næringsdrift med politisk virksomhet. I 1997 ble han valgt inn i den folkevalgte forsamlingen (oblast-dumaen) i Moskva-oblasten, regionen (føderasjonssubjektet) som ligger rundt Moskva by. Han ble gjenvalgt i 2002 og 2007. Han stilte for det styrende partiet, Forent Russland, som han meldte seg ut av i 2010.

Allerede i 2011 var Grudinin tilbake som kandidat til oblast-dumaen, denne gangen på lista til KPRF. Fylkesretten nektet ham å stille på bakgrunn av et avisintervju der han ifølge dommen uttalte seg så negativt om usbekiske gjestearbeidere at det var å regne som ekstremisme. Året etter ble sitatene erkjent som forvrengninger av en distriktsrett i Moskva, men Grudinin ble likevel hindret fra å stille ved kommunevalget i 2013.

Grudinin tar blant annet til orde for å tilbakeføre jernbanen og de store olje- og gasselskapene til staten. Han trekker fram både Kinas økonomiske modell og de nordiske landene som noe å lære av. Videre tar han til orde for begunstigelse av russisk-eide små og mellomstore bedrifter.

Ved presidentvalget i 2018 fikk Grudinin 11.77 prosent av stemmene og kom på andreplass etter Vladimir Putin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg