Sergej Jesenin

Faktaboks

Sergej Jesenin

Sergej Aleksandrovitsj Jesenin

Uttale
jesˈenin
Født
21. september 1895, Konstantinovo
Død
28. desember 1925, Leningrad

Artikkelstart

Sergej Jesenin var en russisk lyriker. Han er utvilsomt en av de største lyriske begavelser i moderne russisk litteratur og høyt skattet i sitt hjemland.

Bakgrunn

Jesenin vokste opp på landet i et patriarkalsk-religiøst miljø. Etter lærerskole dro han i 1912 til Moskva og i 1915 til Petrograd der han ble kjent med tidens fremste lyrikere og hadde stor fremgang med sine dikt. En tid hadde han et nært vennskapsforhold til bondedikteren Nikolaj Kljujev, som hadde en avgjørende innflytelse på hans diktning.

Tidlige utgivelser

I 1916 kom hans første diktsamling, Minnefesten for de døde (Radunitsa). Han drømte om en fri, selveiende og lykkelig bondestand og hilste revolusjonen 1917 med glede, men så med fortvilelse at den i stedet brøt opp det gamle bondesamfunnet.

Hans splittethet kommer frem i poemet Inonija (1918) og i hans diktsamlinger fra denne tiden, blant annet Forklarelsen (Preobrazjenije) og Landsbybønnebok (Selskij tsjasoslov, begge 1918), alle med sterke religiøse overtoner. I sine dikt hyller han sin hjembygd i en melodiøs og følelsesladet, men samtidig enkel stil.

Bohemliv

Psykologiske konflikter førte ham inn i et utsvevende bohemliv, som avspeiles blant annet i samlingene En hooligans skriftemål (Ispoved khuligana, 1921) og Kneipenes Moskva (Moskva kabatskaja, 1924). 1922–1923 var han gift med danseren Isadora Duncan.

Kort før han tok sitt eget liv, skrev han det dystre poemet Den svarte mann (Tsjornyj tsjelovek).

Tonesetting

Mange av Jesenins dikt er tonesatt. Sanger med tekst av Jesenin er blitt populære gjennom at kjente vise- og romansesangere har tatt dem opp i sitt repertoar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg