Faktaboks

Selbu spinneri
Offisielt navn
SELBU SPINNERI AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Klæbu
Stiftet
21.10.2010
Daglig leder
Maja Espelien
Styreleder
Ingvild Espelien
Selbuvotter og garn fra Selbu spinneri
Selbu spinneri viderefører strikkearv fra distriktet, med naturlig farget håndstrikkegarn.
Selbuvotter og garn fra Selbu spinneri
Interiør fra spinneriet
Maskinene kommer i hovedsak fra Canada og var i utgangspunktet en "mini-mill". Virksomheten er utvidet, men er fremdeles en ganske liten bedrift.
Interiør fra spinneriet

Selbu spinneri AS er en ullvarebedrift som ligger i Klæbu i Trøndelag. Bedriften startet opp i 2010, og fikk de første maskinene i 2011. Frem til 2016 lå den i Selbu.

Ved siden av å spinne garn, først og fremst til håndstrikking, tover bedriften også tepper og underlag, og har en egen vevstue. Noe av virksomheten baserer seg på kurs og workshops.

Spinneriet har en stor andel leiespinning, noe som betyr at sauebønder leverer inn ull og får garn eller ullprodukter i retur. Dette var vanlig virksomhet for ullvarebedrifter da tekstilbransjen først vokste frem i Norge, og har igjen dukket opp som forretningsmodell for mindre spinnerier.

Maskinparken til Selbu spinneri er i utgangspunktet en kanadisk «mini-mill», men den er utbygget og utvidet siden starten.

Spinneriet er et aksjeselskap.

Produkter

Ryegarnet kan brukes til interiørstrikk, hekling og veving. Det lages av restull fra produksjonen.
Ryegarnet kan brukes til interiørstrikk, hekling og veving. Det lages av restull fra produksjonen.
Ryegarnet kan brukes til interiørstrikk, hekling og veving. Det lages av restull fra produksjonen.
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Naturfargede, vevde stoffer i grå trønder ull
Selbu spinneri samarbeidet med Varp & Veft og spant garn til interiørstoffer som ble vevet på Krivi Vev, ullen var fra naturlig pigmentert grå trønder sau.
Naturfargede, vevde stoffer i grå trønder ull

Hovedproduksjonen til Selbu spinneri er håndsstrikkegarn basert på norsk ull, og særlig fra tradisjonelle saueraser som spælsau, derav mest gammelnorsk spæl (ca. 1/3), gammelnorsk sau (tilsvarende mengde) som ofte kalles villsau og den siste tredjedelen er fra kryssavlede raser som grå trøndersau og blæset sau. Spinneriet etterstreber lite bearbeiding av ulla, og minst mulig bruk av kjemikalier. De produserer garn med håndverkspreg, først og fremst i de grå og brune fargene som saueullen kommer i fra naturens side. Å bruke mest mulig av ullen, også overskuddsull fra egen produksjon, er en sentral del av bedriftens virksomhet, blant annet produserer de et ryegarn av overskuddsmateriale fra egen produksjon og grov ull som ikke egner seg til strikking av klær.

Samarbeid

Selbu spinneri jobber særlig med de eldre, norske sauerasenes ull og med utrydningstruende arter. Daglig leder, Ingvild S. Espelien, er biolog og ekspert på saueraser og deres ull og egenskaper. Hun fikk den utrydningstruede rasen grå trøndersau tilbake til Trøndelag og har arbeidet mye med ullen. Trøndersauen har mykere ull enn mange andre norske raser, men har vært upopulær i industriell sammenheng på grunn av pigmentering. I samarbeid med firmaet Varp & Veft i Rogaland, sorterte de ullen på farge og fikk vevd interiørstoffer på Krivi Vev som blant annet vekket internasjonal oppmerksomhet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson. 2018. Norsk strikkehistorie. Vormedal forlag
  • Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson. 2017. Strikk med norsk ull. Vormedal forlag.
  • Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson. 2013. Ren ull. Aschehoug forlag.

Faktaboks

Selbu spinneri
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
13.100 Bearbeiding og spinning av tekstilfibrer

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg