Hertfordshire - fylke i England

Hertfordshire er et fylke og tidligere grevskap i Sørøst-England, nord for London. Grevskapet hadde 1 116 062 innbyggere ved folketellingen i 2011 og har et areal på 1643 kvadratkilometer. Byen Herford er administrasjonssenter.

Faktaboks

uttale:
hˈa:(t)fədʃiə

Natur

Mesteparten av fylket tilhører London-bassenget, som i nord avgrenses av kalkryggen Chiltern Hills, som skjærer gjennom Hertfordshire fra sørvest mot nordøst. Elvene Colne og Lea drenerer sørover mot Themsen. Strenge arealrestriksjoner i London-regionen, med etablering av grønne belter (greenbelts) omkring selve London, har bidratt til å bevare områdets landlige preg.

Næringsliv

Jordbruket baserer seg på melkeproduksjon og dyrking av frukt og grønnsaker for London-markedet. Industrien omfatter blant annet produksjon av legemidler, deler til aeroindustrien, datautstyr, film og media. En rekke engelske selskaper har sitt hovedkvarter i Hertfordshire, blant annet Roche, Skanska og Tesco. Så godt som hele Hertfordshire ligger innenfor Londons pendlingsomland, og den sørlige delen er mer eller mindre sammenvokst med hovedstaden.

Den planmessige utbygging av forstedene begynte alt tidlig på 1900-tallet med byggingen av de to første hagebyene, Letchworth i 1903 og Welwyn Garden City i 1920.

Etter andre verdenskrig er fire av i alt åtte new towns som er blitt opprettet rundt London, lagt til Hertfordshire: Hatfield (1948), Hemel Hempstead (1947), Stevenage (1946) og Welwyn (1948).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg