Sakha, republikk i Russland (Respublika Sakha (Jakutija)) , i Øst-Sibir; 3 103 200 km2 med 951 000 innb. (2008), 0,3 per km2, hovedsakelig jakuter (46 % i 2002) og russere (41 %). Hovedstad og største by: Jakutsk (255 800 innb. 2008).

Republikken strekker seg fra Polhavet til Stanovojfjellene, mens Verkhojanskfjellene går gjennom landet i nordvestlig–sørøstlig retning og skiller mellom Lenas og Janas vassdrag. Klimaet er utpreget kontinentalt; Verkhojansk har −50 °C middeltemperatur i januar. Sommeren er kort, men varm. I nord er et 150–200 km bredt tundrabelte med reindrift. Størstedelen av arealet er dekket av barskog, særlig lerketre.

Tettest bosetning ved midtre Lena med sideelver.

Det dyrkes noe hvete og bygg og drives jakt på pelsdyr. Oppdrett av husdyr og pelsdyr er utbredt. Økonomien bygger i stor grad på gruvedrift med utvinning av diamanter, platina, gull, glimmer, sølv, bly, sink, kull og salt. Kullutvinning i sør. Gass og noe oljeforekomster i vestlige og sentrale del.

De første spor av mennesker i den nåværende republikken er fra yngre paleolittisk tid. Det jakutiske folk utkrystalliserte seg over lang tid av ulike etniske og kulturelle elementer. De levde i ættesamfunn som allerede før de kom under russerne omkring 1600, begynte å gå i oppløsning. Russerne tvang jakutene til å betale tributt i form av varer. Tilstrømmingen av russiske kolonister førte til oppstander. Fra begynnelsen av 1800-tallet var området forvisningssted. Under revolusjonen 1905–07 ble det grunnlagt en del organisasjoner, noen med separatistiske mål. I august 1918 besatte admiral Koltsjaks hvite styrker området, men bolsjevikene overtok makten ved årsskiftet 1919–20. Området ble autonom republikk innenfor den russiske sovjetrepublikken 1922. Etter oppløsningen av Sovjetunionen har Sakha republikkstatus med betydelig regionalt selvstyre. Se også jakuter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.