Sakha

Kart over Russland med republikken Sakha markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Landskap ved Verkhojansk-fjellene.

Artikkelstart

Sakha, republikk i Russland, i Øst-Sibir, også kjent som Jakutia. Den strekker seg over 3 103 200 km2 og har 967 000 innbyggere (2019), 0,31 per km2. Innbyggerne er hovedsakelig jakuter (50 prosent i 2010) og russere (38 prosent). Hovedstad og største by er Jakutsk med 311 760 innbyggere (2018). Republikken inngår i Fjernøsten føderasjonskrets og ligger i tre tidssoner (UTC +6, 7 og 8). I utstrekning er Sakha verdens største regional-administrative enhet.

Faktaboks

Uttale

sah'a

Også kjent som
Respublika Sakha Jakutija, Jakutia

Natur

Sakha strekker seg fra Polhavet til Stanovojfjellene, mens Verkhojanskfjellene går gjennom landet i nordvestlig–sørøstlig retning og skiller mellom Lenas og Janas vassdrag. Klimaet er utpreget kontinentalt; Verkhojansk har −50 °C middeltemperatur i januar. Sommeren er kort, men varm. I nord er det et 150–200 km bredt tundrabelte med reindrift. Størstedelen av arealet er dekket av barskog, særlig lerketre.

Befolkning

Bosetningen er tettest ved midtre Lena med sideelver.

Næringsliv

Det dyrkes noe hvete og bygg og drives jakt på pelsdyr. Oppdrett av husdyr og pelsdyr er utbredt. Økonomien bygger i stor grad på gruvedrift med utvinning av diamanter, platina, gull, glimmer, sølv, bly, sink, kull og salt. I sør er det kullutvinning, mens det er gass og noe oljeforekomster i vestlige og sentrale del.

Historie

De første sporene av mennesker i den nåværende republikken er fra yngre paleolittisk tid. Det jakutiske folk utkrystalliserte seg over lang tid av ulike etniske og kulturelle elementer. De levde i ættesamfunn som, allerede før de kom under russerne omkring 1600, begynte å gå i oppløsning. Russerne tvang jakutene til å betale tributt i form av varer. Tilstrømmingen av russiske kolonister førte til oppstander. Fra begynnelsen av 1800-tallet var området forvisningssted.

Under revolusjonen 1905–1907 ble det grunnlagt en del organisasjoner, noen med separatistiske mål. I august 1918 besatte admiral Koltsjaks hvite styrker området, men bolsjevikene overtok makten ved årsskiftet 1919–1920. Området ble autonom republikk innenfor den russiske sovjetrepublikken i 1922. Etter oppløsningen av Sovjetunionen har Sakha hatt republikkstatus med betydelig regionalt selvstyre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg