Miloš Zeman

Faktaboks

Miloš Zeman
Uttale
milåsj zeman
Født
29. januar 1944
Miloš Zeman
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Miloš Zeman er en tsjekkisk politiker som er president i Tsjekkia fra mars 2013. Han er utdannet som økonom og var Tsjekkias statsminister i 1998–2002.

Bakgrunn

Zeman meldte seg inn i det tsjekkoslovakiske kommunistpartiet i 1968, mens partiet var under Alexander Dubčeks reformorienterte ledelse, men ble ekskludert to år senere.

I forbindelse med Fløyelsrevolusjonen i 1989 var han knyttet til Borgerforum. Han ble valgt inn i den føderale tsjekkoslovakiske nasjonalforsamlingen i 1990; deretter ble han gjenvalgt i 1992 som medlem av Det tsjekkiske sosialdemokratiske partiet ČSSD.

Politisk karriere etter 1990

Etter delingen av Tsjekkoslovakia i 1993 var Zeman leder for det tsjekkiske sosialdemokratiske partiet i 1993–2001. Han var leder for Deputertkammeret i nasjonalforsamlingen i 1996–1998, deretter Tsjekkias statsminister i 1998–2002.

I 2003 var han presidentkandidat, men nådde ikke opp. Han røk i 2007 uklar med toppledelsen i sosialdemokratiet, og opprettet et eget sentrum-venstreparti, Partiet for borgernes rettigheter – Zemantilhengerne (SPOZ). Partiet fikk 4,3 prosent av stemmene ved valget til Deputertkammeret i 2010.

President

Ved det første direkte presidentvalget i Tsjekkia, i 2013, vant Zeman med 54,8 prosent i andre valgomgang. Motkandidat var Karel Schwarzenberg. Ved valget i januar 2018 vant Zeman igjen, denne gang med 51,4 prosent i andre valgomgang. Motkandidat var Jiří Drahoš.

Måten Zeman utøver presidentembetet på, har vært preget av hans uvørne språkbruk og synspunkter som har stått i strid med Bohuslav Sobotka, (ČSSD), som var statsminister i store deler av Zemans første presidentperiode. Zeman ble regnet som en alliert av Andrej Babiš som var finansminister under Sobotka og senere statsminister i det meste av Zemans andre presidentperiode. Zeman inntar høyrepopulistiske standpunkter i spørsmål som har å gjøre med seksuelle minoriteter og barns rettigheter. Han er sterkt EU- og innvandringsskeptisk og pleier gode forbindelser med Russland og Kina.

Zeman skapte høsten 2021 komplikasjoner i forbindelse med utnevnelsen av Petr Fialas regjering, på grunn av sviktende helse og sin uvilje mot å utnevne hele den nye regjeringen. Han unngikk dog både å få fratatt sine fullmakter som president og at det ble innledet sak mot ham ved forfatningsdomstolen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg