Faktaboks

Miloš Zeman
Uttale
milåsj zeman
Født
29. januar 1944
Miloš Zeman
Miloš Zeman
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Miloš Zeman er en tsjekkisk politiker som var president i Tsjekkia fra mars 2013 til mars 2023. Han er utdannet som økonom og var Tsjekkias statsminister i 1998–2002.

Bakgrunn

Zeman meldte seg inn i det tsjekkoslovakiske kommunistpartiet i 1968, mens partiet var under Alexander Dubčeks reformorienterte ledelse, men ble ekskludert to år senere.

I forbindelse med Fløyelsrevolusjonen i 1989 var han knyttet til Borgerforum. Han ble valgt inn i den føderale tsjekkoslovakiske nasjonalforsamlingen i 1990; deretter ble han gjenvalgt i 1992 som medlem av Det tsjekkiske sosialdemokratiske partiet ČSSD.

Politisk karriere etter 1990

Etter delingen av Tsjekkoslovakia i 1993 var Zeman leder for det tsjekkiske sosialdemokratiske partiet i 1993–2001. Han var leder for Deputertkammeret i nasjonalforsamlingen i 1996–1998, deretter Tsjekkias statsminister i 1998–2002.

I 2003 var han presidentkandidat, men nådde ikke opp. Han røk i 2007 uklar med toppledelsen i sosialdemokratiet, og opprettet et eget sentrum-venstreparti, Partiet for borgernes rettigheter – Zemantilhengerne (SPOZ). Partiet fikk 4,3 prosent av stemmene ved valget til Deputertkammeret i 2010.

President

Ved det første direkte presidentvalget i Tsjekkia, i 2013, vant Zeman med 54,8 prosent i andre valgomgang. Motkandidat var Karel Schwarzenberg. Ved valget i januar 2018 vant Zeman igjen, denne gang med 51,4 prosent i andre valgomgang. Motkandidat var Jiří Drahoš.

Måten Zeman utøvet presidentembetet på, var preget av hans uvørne språkbruk og synspunkter som sto i strid med Bohuslav Sobotka, (ČSSD), som var statsminister i store deler av Zemans første presidentperiode. Zeman ble regnet som en alliert av Andrej Babiš som var finansminister under Sobotka og senere statsminister i det meste av Zemans andre presidentperiode. Zeman inntok høyrepopulistiske standpunkter i spørsmål som har å gjøre med seksuelle minoriteter og barns rettigheter. Han var sterkt EU- og innvandringsskeptisk og pleiet gode forbindelser med Russland og Kina. Han fordømte imidlertid uventet klart Russlands angrep på Ukraina.

Zeman skapte høsten 2021 komplikasjoner i forbindelse med utnevnelsen av Petr Fialas regjering, på grunn av sviktende helse og sin uvilje mot å utnevne hele den nye regjeringen. Han unngikk dog både å få fratatt sine fullmakter som president og at det ble innledet sak mot ham ved forfatningsdomstolen.

Zemans etterfølger som Tsjekkias president er Petr Pavel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg