Sæby

Sæby er en by som ligger nordøst på Jylland i Danmark, ved Kattegatkysten sør for Frederikshavn i Frederikshavn kommune. Sæby tilhører Region Nordjylland. Sæby har 8841 innbyggere i 2017.

Sæby Ås utløp i Kattegat har helt fra vikingetiden vært en naturlighavn som i middelalderen ble utviklet videre til en ordentlig havn. Biskopen i Børglum skipet korn og salt kjøtt til Norden og innførte jern, tømmer og andre viktige varer til Vendsyssel. Han fikk bygget et karmelitterkloster ved havnen og med det kom handel og velstand. Etter reformasjonen ble klosteret gradvis ødelagt, mens klosterkirken fra 1450-tallet, Vor Frue Kirke, vitner om et stort og velfungerende kloster.

Saby fikk kjøpstadsprivilegier i 1524. Yrkesfisket er opphørt, men havnen benyttes flittig av lystbåter. I dag er Sæby et feriested med gode badestrender, campingplasser, hotell og spisesteder. På havnemoloen står den 6,5 meter høye statuen Fruen fra havet, utført av den norske billedhuggeren Marit Benthe Norheim og avduket i 2001.

Sæbygaard Slot i utkanten av byen er et herregårdsmuseum, tilhører Nordjyllands Kystmuseum og viser interiører fra 1600 til 1900-tallet.

Hver pinse arrangeres jazzfestivalen «24 timer ved havet.»

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg